TEST SPOSOBNOSTI

Europa odabrala 'posadu' za put na Mars

27.02.2009 u 13:33

Bionic
Reading

Europska svemirska agencija u petak je odabrala po jednog Francuza i Nijemca koji će se pridružiti četvorici Rusa u inovativnom 105-dnevnom izolacijskom testu ljudskih sposobnosti koji bi trebao utvrditi hoće li ljudi jednom u budućnosti moći fizički izdržati svemirsko putovanje na Mars

Od 31. ožujka, šest članova posade boravit će u posebnoj ustanovi u Moskvi gdje će se simulirati uvjeti koji bi čekali posadu na stvarnom putovanju na Mars. Nakon simulacije će uslijediti eksperiment dug 520 dana, točno onoliko koliko se smatra da bi bilo potrebno za putovanje na crveni planet.

Nijemac Oliver Knickel ima 28 godina i radi kao mehanički inženjer i njemačkoj vojsci, a četrdesetogodišnji Francuz Cyrille Fournier je pilot. Sa sadašnjom raketnom tehnologijom za put na Mars i povratak kući trebalo bi najmanje 18 mjeseci. Tijekom eksperimenta testirat će se mentalne i fizičke sposobnosti članova posade. Također će se analizirati koji način prehrane najbolje odgovara takvoj vrsti napora. Simulacije uključuje sve bitne elemente koje bi neka buduća stvarana misija i obavila poput putovanja na Mars, kruženja orbitom planeta, slijetanje na površinu i povratak na Zemlju.

'Posada se moći komunicirati međusobno, s kontrolom leta, obitelji i prijateljima. 'Komunikacija će obuhvaćati i 20-minutni odmak kao u stvarnoj interplanetarnoj misiji, a jest će hranu poput astronauta u Međunarodnoj svemirskoj postaji.