KARAMARKO S PUČANIMA

'Europa nerijetko zatvara oči pred demagogijama'

18.10.2012 u 14:44

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kazao je u govoru na summitu Europske pučke stranke (EPP) da je Europska unija bila i ostala prirodna težnja za razvoj i afirmaciju hrvatskog naroda u miru i slobodi

Zbog toga ga nije začudila dodjela Nobelove nagrade za mir Europskoj uniji jer je ona doista najuspješniji mirovni projekt nakon Drugog svjetskog rata. 'Mi se stoga pridružujemo svima onima koji smatraju da je i dalje aktualna mirovna i slobodarska vizija utemeljitelja moderne Europe, velikih europskih demokršćana Adenauera, Schumana i De Gasperija. Njihova je vizija aktualna, snažna i atraktivna jer je bila u prvom redu jedna politička vizija Europe. Vizija Europe slobodnih i ponosnih naroda koja poštuje kršćanske korijene naše civilizacije, a u svoje središte stavlja dignitet ljudske osobe. U takvu Europu vjeruje i Hrvatska', kazao je Tomislav Karamarko.

Ipak predsjednik HDZ-a je napomenuo da je Europa često izložena labirintima partikularnih interesa da se nerijetko zatvaraju oči prema raznim demagogijama i ekstremizmima koji razaraju obiteljske vrijednosti i duh solidarnosti u našim zajednicama. Karamarko je naglasio kako je Hrvatska i na vlastitoj koži iskusila nemoć razjedinjene Europe, koja nije znala ili htjela zaustaviti agresiju i razaranja u svom jugoistoku početkom devedesetih.

'Pred Hrvatskom su sada posljednji metri prije članstva 1. srpnja 2013. Nakon dugog i mukotrpnog puta, na kojima je bilo raznoraznih blokada i opstrukcija, sada smo vrlo blizu konačnom cilju. No, do tog cilja će nas dovesti samo predani i kontinuirani rad. To smo govorili dok smo bili na vlasti i uspješno završili pregovore, to ponavljam i danas kao predsjednik glavne oporbene stranke', kazao je predsjednik HDZ-a.

Ne dvoji da je Hrvatska zaslužila zauzeti svoje mjesto među narodima ujedinjene i slobodne Europe i svaki skepticizam u tom pogledu bio bi neopravdan.