HU JINTAO U AUSTRIJI

Europa ima snage prevladati probleme

31.10.2011 u 14:41

Bionic
Reading

Kineski predsjednik Hu Jintao poručio je u ponedjeljak u Beču da Europa ima snage prevladati svoje ekonomske probleme, uoči summita skupine G20 u Francuskoj posvećenom dužničkoj krizi u eurozoni i o ekonomskoj situaciji u svijetu.

"Kina misli da njezina strateška saveznica Europa ima snage prevladati svoje ekonomske probleme", rekao je Hu nakon sastanka s austrijskim predsjednikom Heinzom Fischerom u Beču.

Drugi posjet kineskog predsjednika Europi ove godine, uslijedio je pošto su čelnici EU-a nakon teških pregovora postigli su kompromis o tri ključna pitanja - restrukturiranju grčkog duga, jačanju kreditnih sposobnost Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) i dokapitalizaciji banaka, i nakon što je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao Kinu da pomogne u rješavanju dužničke krize u eurozoni.

Europski diplomati tvrde da je Kina spremna pomoći Europskome fondu za financijsku stabilnost (EFSF), no zasad nijedan kineski dužnosnik nije potvrdio tu informaciju, pa tako niti Hu to nije učinio u Beču.

"S pažnjom pratimo ekonomske odnose u svjetlu postojeće krize. Uvjereni smo da Europa ima mudrosti i sposobnosti riješiti postojeće probleme", kazao je Hu.

Sarkozy je u međuvremenu u Francuskoj postao izložen žestokim kritikama zbog poziva Kini i oporba ga optužuje da prodaje europsku budućnost stranim silama, ali je njegov savjetnik Henri Guaino u ponedjeljak na radiju Europe 1 rekao da Europa neće Kini ponuditi nikakve ustupke za eventualni doprinos EFSF-u. "To ne dolazi u obzir, nikakvi pregovori. Ako Kina uloži u EFSF, imat će važnu ulogu u zaštiti gobalne stabilnosti", rekao je.

Jedan od prioriteta koje je Pariz najavio tijekom predsjedavanja summitom G20 u Cannesu 3. i 4. studenoga bit će reforma međunarodnog monetarnog sistema. Zapad optužuje Kinu da umjetno održava nacionalnu valutu potcijenjenom, kako bi pomogla vlastitom izvozu, ali da na taj način izaziva veliki trgovinski deficit drugih zemalja, koji rezultira ukidanjem radnih mjesta u njima. "Summit G20 trebao bi uroditi nekim zaključcima, odlukama i pridonijeti obnovi globalne ekonomije. To je njegov glavni cilj i Kina u tome igra ključnu ulogu", izjavio je nedavno francuski predsjednik, a Kinezi su se složili s glavnim temama summita Cannesu,

Poslijepodne će se Hu Jintao sastati i s austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom s kojim će, među ostalim, razgovarati i o pitanju poštivanja ljudskih prava. Tijekom Huova boravka u Austriji grupe tibetanskih izbjeglica prosvjedovat će kako bi izrazile nezadovoljstvo i osudile "kinesku okupaciju Tibeta i represiju".

Posjet Austriji organiziran je povodom 40. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Kine i Austrije. Hua prati 160 gospodarstvenika i dvije će zemlje tijekom posjeta potpisati šest bilateralnih ugovora o suradnji, posebice na polju zaštite okoliša i kulture.