PROBIJANJE ROKOVA

Euro slabi, a Merkel i Sarkozy požuruju Grčku

06.02.2012 u 17:51

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy upozorili su u ponedjeljak Grčku da joj istječe vrijeme za dogovor o restrukturiranju njezina duga i poručili da će dobiti novu pomoć Europe samo ako ispuni obećanje da će provesti gospodarske reforme. U međuvremenu, euro je oslabio u ponedjeljak na međunarodnim tržištima jer grčki koalicijski partneri nisu uspjeli postići dogovor o uvjetima novog paketa pomoći, zbog čega rizik kaotičnog stečaja i dalje prijeti Grčkoj, a i drugim članicama eurozone, poput Portugala

'Želimo taj dogovor', rekao je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom u Parizu, nakon sastanka njihovih ključnih ministara.

'Grčki čelnici preuzeli su obveze i moraju ih brižno poštivati (...) Europa je mjesto gdje svi imaju svoja prava i obveze. Nema izbora, vrijeme istječe, to je pitanje dana, dogovor mora biti sklopljen, mora biti potpisan', dodao je.

'Želimo da Grčka ostane u eurozoni. Da kažemo jasno, to mislimo oboje', kazala je Merkel

'Ali kažem također... ne može biti novog programa pomoći Grčkoj ne bude li postignut sporazum s 'trojkom'... Svi oni koji u Grčkoj nose odgovornost moraju znati da nećemo odstupiti od tog stajališta', dodala je.

U Ateni se paralelno vode dvije vrste pregovora. Grčka vlada pregovara s privatnim vjerovnicima o oprostu 100 milijardi duga. Iznos od 100 milijardi eura predstavlja polovicu privatnih potraživanja i 35 posto ukupnog duga Grčke. Cilj je da se otpisom duga grčki javni dug do 2020. smanji na 120 posto BDP-a sa sadašnjih 160 posto.

Pregovori se vode o zamjeni obveznica koje drže privatni vjerovnici za nove obveznice čija je nominalna vrijednost umanjena za polovicu. U pregovorima se moraju definirati kada će nove obveznice stići na naplatu i kolike će kamate Grčka plaćati na njih.

Bez dogovora s privatnim vjerovnicima Grčka bi se mogla naći u nekontroliranom bankrotu 20. ožujka, kada na naplatu stižu obveznice u iznosu od 14,5 milijardi eura.

Paralelno s tim, Atena vodi pregovore i o uvjetima za dobivanje novog paketa pomoći od 130 milijardi eura od Europske središnje banke (ECB) i MMF-a. Od Atene se zauzvrat traži privatizacija dobrog dijela državne imovine, što je vlada obećala ali još nije provela te provedba reformi, posebice reformi na tržištu radne snage.

Panos Beglitis, glasnogovornik socijalističke stranke PASOK, rekao je u nedjelju da bi čelnici triju stranaka koje podržavaju grčkog premijera trebali dati svoj načelni odgovor na predložene mjere štednje do podneva u ponedjeljak.

U ponedjeljak je kazao da je taj rok prebačen na utorak jer još nije postignut dogovor o svim pitanjima.

Dogovor je postignut o nekim mjerama štednje ukupne vrijednosti 1,5 posto BDP-a, no sporni su još uvijek reforma tržišta rada i dokapitalizacija grčkih banaka.

Grčki sindikati pozvali su u ponedjeljak na 24-satni opći štrajk u utorak u znak prosvjeda protiv novih mjera štednje. Zadnji opći štrajk, šesti zaredom, održan je 1. prosinca 2011.

Euro slabi zbog otegnutih grčkih pregovora

Euro je oslabio u ponedjeljak na međunarodnim tržištima jer grčki koalicijski partneri nisu uspjeli postići dogovor o uvjetima novog paketa pomoći, zbog čega rizik kaotičnog stečaja i dalje prijeti Grčkoj, a i drugim članicama eurozone, poput Portugala.

Euro je oslabio prema dolaru 0,5 posto i njime se trguje po 1,3073 dolara, što znači da je nadoknadio dio gubitaka budući da se ranije spustio na 1,3030 dolara. Prema jenu je oslabio 0,6 posto, kliznuvši na 100,01 jena. Na manjem gubitku bio je i prema švicarskom franku, u visini 0,1 posto, i njime se trgovalo po 1,2065 franaka, nedaleko granice koju je utvrdila švicarska središnja banka, od 1,20 franaka za euro.

Dolar je ojačao prema jenu, na 76,56 jena, a nakratko se popeo i na čak 76,809 jena, najvišu razinu u više od tjedan dana, poduprt prošlotjednom objavom ohrabrujućih podataka s američkog tržišta rada.

Euro je pod pritiskom grčkih pregovora koji nikako da završe. Glasnogovornik Europske komisije kazao je da je Grčka već probila krajnji rok za dovršetak pregovora o drugom financijskom paketu eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i da Atena hitno mora usvojiti odgovarajuće odluke.

Grčki koalicijski partneri moraju se dogovoriti o bolnim uvjetima novog paketa pomoći, vrijednog 130 milijardi eura, prije sljedećeg sastanka ministara financija eurozone. Izostanak dogovora ostavlja otvorenom mogućnost kaotičnog grčkog stečaja kada Ateni u ožujku na naplatu stigne golemi iznos duga po obveznicama.

'Postoji malen rizik da bi sve moglo propasti prije ožujka. Mislim da kaotičan bankrot uopće nije uzet u obzir. U prošla dva do tri tjedna, s obzirom na dobru potražnju za rizičnim ulaganjima, prevladavala je ocjena da je čaša na pola puna i pretpostavljalo se da će pregovori proći glatko', kazao je Chris Turner, čelnik valutne strategije u banci ING.

Zasad očigledno među Grcima postoji određen otpor i ciljevi koje predlaže 'trojka' bi mogli naići na otpor zbog pojačanih zabrinutosti da bi se Atena mogla usprotiviti daljnjim mjerama štednje, kao što su reforma tržišta rada ili smanjenje plaća. Ipak, činjenica da se euro drži iznad 1,30 dolara govori da ulagači vjeruju da bi Atena s 'trojkom' u posljednjem trenu mogla postići dogovor.