OSLABIO PREMA DOLARU I JENU

Euro pod pritiskom grčkog političkog kaosa

13.05.2012 u 09:49

Bionic
Reading

Na valutnim je tržištima prošloga tjedna tečaj eura prema dolaru zaronio na najnižu razinu u tri i pol mjeseca jer ulagače zabrinjavaju financijski problemi Španjolske i politička nesigurnost u Grčkoj

Cijena eura prema američkoj valuti pala je prošloga tjedna 1,28 posto, na 1,2917 dolara, a u jednom je trenutku zaronila na samo 1,2903 dolara, najnižu razinu od 23. siječnja.

U odnosu na japansku valutu, tečaj eura skliznuo je 1,15 posto, na 103,25 jena.

Američka je valuta, pak, blago ojačala prema japanskoj, pa je cijena dolara porasla 0,08 posto, na 79,92 jena.

Cijena eura zaronila je ispod psihološki važne granice od 1,30 dolara na samom početku tjedna jer joj u prilog nisu išli rezultati izbora u Francuskoj i Grčkoj.

Ulagači se plaše usporavanja procesa odlučivanja o suzbijanju dužničke krize u eurozoni, s obzirom na to da se Njemačka zalaže za stroge mjere štednje, dok je novoizabrani francuski predsjednik Francois Hollande zagovornik mjera za poticanje gospodarskog rasta, koje bi po njemu trebale biti dopuna mjerama štednje.

Najviše, međutim, zabrinjava situacija u Grčkoj, gdje dvije vodeće stranke koje podupiru mjere štednje nisu uspjele osigurati većinu glasova potrebnu za formiranje koalicijske vlade. Time se postavlja pitanje eventualnog stečaja Grčke kao i njezina ostanka u eurozoni.

Tim više što pokušaji triju stranaka koje su na izborima dobile najviše glasova da formiraju vladu nisu uspjeli, stoga bi Grci uskoro mogli ponovno izaći na birališta.

'Nastavlja se prošlotjedni trend, a politički kaos u Grčkoj vjerojatno će biti uteg za euro i u doglednoj budućnosti', prognozira Joe Manimbo iz Western Union Business Solutionsa.

Euro je pod pritiskom i zbog skoka prinosa na španjolske 10-godišnje obveznice iznad razine od šest posto jer ulagače zabrinjava rast troškova sanacije španjolskih banaka.

Madrid od banaka traži da prikupe dodatnih 35 milijardi eura rezervi za potencijalno problematične zajmove, što pojačava pritisak na banke koje već ionako traže svježi novac u skladu s odgovarajućim zahtjevima europskog regulatora.

'Rast prinosa na španjolske obveznice dodatno pritišće euro i pruža ulagačima dodatni razlog za distanciranje od europske jedinstvene valute', zaključuje Manimbo, koji smatra da će pritisak na euro potrajati još neko vrijeme.