AKCIJA U BANJA LUCI

EUFOR-ovci pretresli kuću Mladićevog pajdaša

12.03.2009 u 12:36

Bionic
Reading

Pripadnici europskih vojnih snaga (EUFOR) u BiH su u četvrtak rano ujutro obavili pretres jednoga objekta u Banjoj Luci, čiji je vlasnik bio bliski suradnik bivšeg vojnog čelnika generala Ratka Mladića i dovodi ga se u vezu s mrežom potpore haškom bjeguncu, priopćili su iz EUFOR-a

Bivši obavještajac Dušan Todić bio je suradnik bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske, čije se postrojbe terete za brojne ratne zločine uključujući genocid u Srebrenici, gdje je sredinom 1995. ubijeno više od 7.500 Bošnjaka.

Operacija je poduzeta na zahtjev Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Haagu (ICTY) kako bi se prikupile informacije koje mogu pomoći u potrazi za bivšim generalom, navodi EUFOR. Dodaje se kako je operacija dio šire regionalne strategije i nekoliko sličnih akcija poduzetih protiv osoba za koje se sumnja da su dio potpore mreži skrivanja generala Mladića u Srbiji.

EUFOR je proveo pretres u suradnji s NATO-om i ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske. Iz EUFOR-a su podsjetili sve potencijalne osobe da je za davanje informacije koja bi pomogla u uhićenju generala Mladića predviđena nagrada od pet milijuna dolara.