DISKRIMINACIJA ZABRANJENA

EU zabrinut zbog homofobne splitske vlasti

06.06.2012 u 10:20

Bionic
Reading

Delegacija EU-a u Hrvatskoj s pozornošću prati pripreme oko organizacije Pridea u Splitu koji će se održati 9. lipnja, kao i javnu raspravu koju je ovaj događaj potaknuo. Naglašavamo važnost poštivanja ljudskih prava i podsjećamo na načela sadržana u Povelji temeljnih prava Europske unije: bilo kakva diskriminacija temeljena na, među ostalim, seksualnoj orijentaciji bit će zabranjena, stoji u priopćenju Delegacije EU-a u Hrvatskoj

Povelja također jamči pravo na slobodu izražavanja i pravo na mirno okupljanje. Europska unija smatra da su temeljne vrijednosti poput ljudskih prava i pravne države, slobode, solidarnosti i poštivanje različitosti temelji europske integracije. Iz tog se razloga važan dio pretpristupnih pregovora fokusirao na učinkovitost antidiskriminacijske politike.

Delegacija EU-a pozdravlja izjave hrvatskih vlasti, uključujući i predsjednika Josipovića, naglašavajući važnost koje one predstavljaju u promicanju kulture tolerancije u Hrvatskoj. U isto vrijeme, Delegacija EU-a izražava zabrinutost zbog homofobnih izjava predstavnika lokalnih vlasti.

'Vrlo smo ohrabreni najavljenim sudjelovanjem nekih članova Vlade na događanju na kojem će sudjelovati i predstavnici Delegacije EU-a te nekih veleposlanstava zemalja članica EU-a', dodaje se u priopćenju.

Delegacija EU-a je 'u potpunosti uvjerena' da će Vlada RH poduzeti sve primjerene mjere kako bi osigurala da Pride u Splitu prođe bez incidenata. Delegacija EU-a ohrabruje sve sudionike da pomognu stvoriti uvjete za miran i uspješan ishod događanja.