NEMIRI U EGIPTU

EU za slobodne izbore ali i u strahu od islamista

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 31.01.2011 21:14
  • Objavljeno 31.01.2011 u 21:12
Piramide, egipat, nemiri

Piramide, egipat, nemiri

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Europska unija zatražila je u ponedjeljak stvaranje vlade sa širokom potporom u Egiptu koja bi pokrenula demokratske reforme i pripremila put za slobodne i poštene izbore

'Vijeće traži od egipatskih vlasti pokrenu urednu tranziciju stvaranjem vlade sa širokom potporom koja bi vodila istinski proces demokratske reforme uz puno poštovanje vladavine prava, ljudskih prava i temeljnih sloboda, pripremajući put za slobodne i poštene izbore', kaže se u zaključcima koje su prihvatili ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije.

EU traži 'otvoren i ozbiljan dijalog' sa svim političkim snagama koje poštuju demokratske norme i sa civilnim društvom. Prema diplomatskim izvorima, svi ministri se zauzimaju za demokratske izbore u Egiptu, ali je dio njih izrazio bojazan da bi izbore mogli dobiti islamisti.

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Cahterine Ashton izjavila je da se 'na legitmne težnje egipatskih građana treba odgovoriti brzo i konkretno. Mora se pronaći mirni put naprijed na temelju otvorenog i ozbiljnog dijaloga s oporbenim strankama i svim dijelovima civilnog društva', rekla je Ashton.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!