MESIĆ UGOSTIO IVANOVA

'EU umorna od širenja, a Hrvatska od tranzicije'

13.07.2009 u 14:39

Bionic
Reading

Hrvatska pokazuje najveći stupanj razumijevanja i spremnosti za pomoć i potporu kad je riječ o makedonskim strateškim ciljevima - ulasku u euroatlantske integracije - izjavio je u ponedjeljak makedonski predsjednik Đorđi Ivanov nakon susreta s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem

Ivanov je kao novoizabrani makedonski predsjednik izabrao Hrvatsku za svoj prvi službeni posjet inozemstvu, što je, kako su istaknula obojica predsjednika, 'izraz i potvrda izvrsnih odnosa dviju zemalja'.

'S predsjednikom Mesićem razmijenio sam informacije o našim strateškim ciljevima... Hrvatska tu pokazuje najveći stupanj razumijevanja i spremnost na pomoć i potporu', kazao je Ivanov, čestitavši Hrvatskoj na članstvu u NATO-u. Istaknuo je da je vrlo važno približavanje i pristup svake zemlje u regiji euroatlantskim integracijama.

Mesić je, u vezi s tim, uključivo i zastoj hrvatskih pristupnih pregovora, kazao da je EU umorna od proširenja, ali i da je Hrvatska umorna od tranzicije.'Umor, međutim, možemo prevladati tako da regija što brže uđe u EU... Samo tako će Europa ispuniti svoj milenijski cilj i postati jedna i jedinstvena', kazao je Mesić.

'Našim slovenskim prijateljima predlažemo da odvoje bilateralna pitanja od pristupnih pregovora', nastavio je Mesić i dodao da Hrvatskoj 'nije padalo na pamet pisati svim europskim institucijama da Slovenija ima jedno otvoreno pitanje', aludirajući na granični spor koji je postojao i prije nego je Slovenija ušla u EU.

Ivanov je izrazio zadovoljstvo što 'Švedska, kao predsjedateljica EU-a, ističe da bilateralni sporovi ne smiju biti zapreka daljnjem proširenju'. 'Nadam se da će EU pronaći način da bilateralna pitanja više ne budu dio europske agende', kazao je Ivanov.

Za spor s Grčkom o imenu Makedonije rekao je da je UN dao nekoliko prijedloga te da će makedonska strana iznijeti svoje mišljenje do kraja kolovoza. Smatra pozitivnim razvojem događaja činjenicu da je grčka strana izrazila spremnost da se spor riješi u okviru međunarodnog prava.

Dvojica državnika su se složila da Hrvatska i Makedonija moraju znatnije ojačati suradnju, posebice gospodarsku. Složili su se da im u tome mogu pomoći i manjinske zajednice u objema zemljama.

'Zajednica Hrvata u Makedoniji i makedonska manjina u Hrvatskoj važne su ne samo za kulturno nego i gospodarsko povezivanje dviju zemalja', rekao je Mesić. Govoreći o regiji, i Ivanov i Mesić dijele mišljenje da regija mora surađivati, bez obzira na to priznaje li tko koga ili ne.

Mesić se pritom osvrnuo na Srbiju koja je političko pitanje Kosova prebacila u pravno područje. 'Srbija se mora 'dekosovizirati'. Ne treba priznati Kosovo ako ne želi, ali ako je pitanje Kosova sada u pravnoj sferi, ne treba onda biti u političkoj', objasnio je Mesić. Po njegovim riječima, 'svi sudionici u regiji moraju prihvatiti nove realnosti'.