ima i iznimki

EU ukida obavezu nošenja maski u avionima i na aerodromima

11.05.2022 u 14:41

Bionic
Reading

Zaštitne maske za lice više neće biti obavezne u zračnim lukama i na letovima, objavile su nove preporuke Agencija za sigurnost u zračnom prometu Europske unije (EASA) i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)

Europska agencija te ECDC prilikom donošenja novih preporuka uzeli su u obzir najnovija događanja u pandemiji, posebice razine cijepljenja i prirodno stečenog imuniteta, te popratno ukidanje ograničenja u sve većem broju europskih zemalja. Osim promjena koje se odnose na maske, njegove preporuke uključuju popuštanje strožih mjera za poslovanje zrakoplovnih prijevoznika, što će pomoći u rasterećenju industrije, a da pritom i dalje ostanu na snazi ​​odgovarajuće mjere.

'Svima nam je olakšanje što smo konačno došli u fazu pandemije u kojoj možemo početi popuštati zdravstvene sigurnosne mjere. Za mnoge putnike, a i članove zrakoplovne posade, postoji snažna želja da maske ne budu obavezan dio zračnog putovanja. Sada smo na početku tog procesa. Putnici bi se trebali i dalje pridržavati zahtjeva svojih zračnih prijevoznika i, gdje su preventivne mjere neobavezne, donositi odgovorne odluke i poštivati ​​izbor drugih putnika. Posebice, putnik koji kašlje i kiše trebao bi jako razmisliti o nošenju maske za lice, radi sigurnosti onih koji sjede u blizini', kazao je šef EASA-e Patrick Ky.

'Iako rizici ostaju, vidjeli smo da su nefarmaceutske intervencije i cjepiva omogućili da se naši životi počnu vraćati u normalu. Iako se obvezno nošenje maske u svim situacijama više ne preporučuje, važno je imati na umu da je uz fizičko distanciranje i dobru higijenu ruku to jedna od najboljih metoda za smanjenje prijenosa. Pravila i zahtjevi država polaska i odredišta trebaju se poštivati ​​i dosljedno primjenjivati, a organizatori putovanja trebali bi se pobrinuti da putnike informiraju o svim potrebnim mjerama na vrijeme', rekla je šefica ECDC-a Andrea Ammon.

Nove preporuke na snagu bi trebale stupiti 16. svibnja, no nošenje maski negdje će se produžiti. Naime, obaveza će ovisiti i o zrakoplovnim tvrtkama. Na primjer,  na letovima do ili od odredišta gdje je nošenje maski još uvijek obavezno u javnom prijevozu trebalo bi  senastaviti poticati nošenje maski, prema preporukama. Imunokompromitirani putnici trebali bi nastaviti nositi masku za lice bez obzira na pravila.