NASTUPNI POSJET INZKOA

EU treba uvjeriti u pravo na članstvo

31.03.2009 u 13:06

Bionic
Reading

Zemlje jugoistočne Europe same mogu definirati kojom će se brzinom približavati Europskoj uniji, poruka je koju je članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine u utorak prenio Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko tijekom nastupnog posjeta

SARAJEVO - Kako je priopćeno iz Ureda Visokog predstavnika (OHR) i Predsjedništva BiH, Inzko, koji je novu dužnost preuzeo prošlog tjedna, izvijestio je članove bosanskohercegovačkog državnog vrha o sastanku ministara vanjskih poslova zemalja-članica EU održanom u Češkoj i pritom je upozorio kako su neki od sudionika kazali da su njihove vlade "umorne od proširenja" Unije.

"Mora ih se uvjeriti da se širenje Unije treba nastaviti te da sve zemlje (regije) imaju pravo biti članicama EU", kazao je Inzko.

Put ka EU, kako je istaknuo austrijski diplomat, treba slijediti korak po korak uz poštivanje europskog načela dijaloga i kompromisa.

"Politički pregovori nemaju alternativu, bez obzira kako teški bili", kazao je Visoki predstavnik.

Inzko je rekao i to kako se od vlasti BiH u sadašnjem trenutku očekuje da prije svega riješe pitanje statusa i raspodjele državne imovine, da se pozabave gospodarskim pitanjima kao i da odluče kako će riješiti problem viška naoružanja i vojne opreme.