dozvola za izvoz

EU traži pristup cjepivima AstraZenece proizvedenima u Americi

06.03.2021 u 13:24

Bionic
Reading

Europska unija zatražit će od Sjedinjenih Država da dozvole izvoz cjepiva AstraZenece kako bi nadomijestila vlastite nedostatke u opskrbi, objavio je u subotu Financial Times (FT)

Osim isporuke velikog broja doza, EU želi da Washington osigura slobodan protok glavnih sastojaka cjepiva potrebnih za proizvodnju u Europi, navedeno je u izvješću FT-a.

"Vjerujemo da možemo surađivati sa SAD-om kako bismo osigurali (...) da ugovorne obaveze proizvođača cjepiva prema Europi budu u potpunosti ispoštovane", citirao je FT Europsku komisiju.

Članice EU-a počele su s cijepljenjem krajem prosinca, međutim, proces traje puno sporije nego u ostalim bogatim zemljama kao što su Velika Britanija i SAD.

Kao glavni uzrok sporog napretka, dužnosnici navode probleme u opskrbi proizvođača.

Europska komisija i Italija ovog su tjedna blokirale pošiljku cjepiva protiv koronavirusa AstraZenece namijenjenu Australiji jer proizvođač nije ispunio ugovorne obveze prema EU-u.

Anglo-švedski proizvođač lijekova je na meti kritika od strane EU-a zbog odgođenih isporuka doza. EU je naručila 300 milijuna doza do kraja lipnja.

"Neprestano radimo na poboljšanju isporuke i nadamo se da ćemo ispuniti očekivanja za Q2", kazao je Pascal Soriot, izvršni direktor AstraZenece, europskim zakonodavcima na javnoj raspravi u veljači.

EU također planira proširiti svoj autorizacijski koncept za izvoz cjepiva protiv covida-19 do kraja lipnja, rekli su Reutersu u četvrtak dva izvora iz EU.

Prema konceptu, kompanije moraju dobiti odobrenje prije izvoza cjepiva, ali mogu biti i odbijene ako ne poštuju ugovorne obveze prema EU-u.

Europska komisija i AstraZeneca nisu bile dostupne za komentar.