pritisak sad-a

EU traži da Iran u potpunosti poštuje nuklearni sporazum

21.09.2020 u 18:01

Bionic
Reading

Iran, bez obzira na pritisak SAD-a, mora prestati kršiti ključne obveze iz međunarodnog nuklearnog sporazuma potpisanog 2015., priopćila je u ponedjeljak Europska unija

EU je "ozbiljno zabrinut što Iran ustrajno radi na obogaćivanju urana", priopćio je Bruxelles, ističući da je ta praksa u potpunoj suprotnosti s odredbama tzv. Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana (JCPOA) iz 2015.

To je priopćenje na godišnjem sastanku Agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču putem video linka pročitao dužnosnik njemačkog ministarstva gospodarstva Andreas Feicht, a nakon što je tijekom vikenda SAD najavio pokretanje postupka za uvođenje gotovo svih sankcija UN-a koje su bile ukinute nakon potpisivanja sporazuma.

Feicht je kazao da EU od Irana najozbiljnije traži da se u potpunosti i bez odlaganja vrati primjeni sporazuma. Istovremeno je Unija izrazila duboko žaljenje odlukom SAD-a o sankcijama i pozvala Washington da podrži JCPOA.

Britanija, Francuska i Njemačka koje su ispregovarale taj sporazum zajedno sa SAD-om, Rusijom i Kinom, odbacuju prijedlog Washingtona i ističu da je američka strana izašla iz sporazuma 2018.

Teheran od tada obogaćuje svoje zalihe urana znatno iznad dozvoljene granice koju je nametnula međunarodna zajednica kako režim šijitskih mula ne bi mogao razviti nuklearnu bombu.

Jedan od vodećih iranskih nuklearnih dužnosnika Ali Akbar Salehi je na sastanku kazao da "u ovom sumornom političkom okruženje ima i poneka dobra stvar", navodeći da je Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo američki prijedlog o sankcijama te da Iran postigao dogovor s IAEA-om o inspekcijama.

Uran koji Iran drži na zalihama desetorostruko premašuje granicu odobrenu sporazumom potpisanim u Beču 2015. godine s velikim silama, prema izvješću Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), prenosi AFP u petak.

Prema izvješću IAEA od 4. rujna, Teheran na zalihama ima 2105.4 kg obogaćenog urana, dok mu je dozvoljeno 202.8 kg. Ograničenje je određeno na 300 kilograma obogaćenog urana u obliku spoja, što je jednako 202,8 kg urana.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je posjetila jedan od dva nuklearna pogona, do kojih je od Irana mjesecima tražila pristup. Agencija će posjetiti i drugi pogon kasnije u rujnu 2020. na dan koji dogovori s Iranom".