SAD u akciji

EU suzdržan u vezi s operacijom u Hormuškom tjesnacu

29.08.2019 u 18:55

Bionic
Reading

Više zemalja Europske unije izrazilo je u četvrtak suzdržanost u vezi s američkom pomorskom operacijom praćenja brodova u Hormuškom tjesnacu zbog opasnosti vojne eskalacije na tom području

"Moramo osigurati slobodnu plovidbu (u regiji), ali moramo biti veoma oprezni. O kakvoj god operaciji govorili, moramo spriječiti svaku vojnu eskalaciju", upozorio je latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics u Helsinkiju na neslužbenom sastanku s europskim kolegama i s ministrima obrane EU-a.

Američki ministar obrane Mark Esper najavio je u srijedu početak operacije Sentinel u kojoj će sudjelovati Velika Britanija, Australija i Bahrein.

Washington je pozvao Europljane da sudjeluju u toj operaciji, ali neke zemlje to ne žele.

"Bilo bi nezgodno ostaviti dojam da se pridružujemo američkoj inicijativi maksimalnih sankcija", istaknula je francuska ministrica obrane Florence Parly.

"Moramo paziti da u svemu što radimo ne ugrozimo diplomatske napore koje ulažemo kako bismo očuvali ugovor o nuklearnom programu koji smo potpisali s Iranom", rekla je pak njezina njemačka kolegica Annegret Kramp-Karrenbauer.

U Helsinkiju se raspravljalo o prijedlogu o prisutnosti europskih kapaciteta u promatračkoj misiji na tom području, ali je mali broj zemalja voljan sudjelovati.

"Ne želimo biti u sustavu praćenja brodova, ali želimo biti prisutni radi odvraćanja", rekla je Parly za AFP.

Ipak je istaknula da se zemlje EU-a koje su spremne sudjelovati mogu "izbrojiti na prste jedne ruke".

"Pokušat ćemo prijeći na drugu ruku" na sastanku u Helsinkiju, dodala je. "No sustav će se postaviti s postojećim kapacitetima koje treba iskoristiti najbolje što se može", zaključila je.

Iransko izaslanstvo dolazi idućeg tjedna u Pariz a uskoro se treba održati i sastanak s europskim pregovaračima.