POJEDNOSTAVLJENA ILI PRETEŠKA PROCEDURA?

EU strogim pravilima po biljnim pripravcima

28.04.2011 u 16:42

Bionic
Reading

Od početka svibnja u Europskoj uniji na snagu stupa Direktiva o tradicionalnim ljekovitim biljnim pripravcima (THMPD) zbog koje bi mnogi proizvodi mogli biti izbačeni iz prodaje. Novom direktivom traži se registracija svih biljnih proizvoda namijenjenih ljudskoj potrošnji, i to prema strogo određenoj proceduri. Nevladine organizacije upozoravaju da će upravo velika zahtjevnost i nelogičnost te procedure onemogućiti registraciju brojnih proizvoda, pa će oni postati ilegalni

Alijansa za prirodno zdravlje (ANH) upozorava da će se to dogoditi prvenstveno proizvodima temeljenim na izvaneuropskim tradicijama, poput Ayurvede ili tradicionalne kineske medicine. Premda su takva znanja i tradicije stoljećima proučavane da bi iz njih proizašli ljekoviti i korisni pripravci, neće se moći uklopiti u pojedine zahtjeve nove direktive. 'Zahtjeve procedure ili je nemoguće ispuniti ili su preskupi', smatraju u ANH-u.

Ta nevladina organizacija podnijet će tužbu sudu u Velikoj Britaniji, nakon čega će se suditi i na Europskom sudu pravde, kako bi oborila spornu direktivu koju smatra diskriminirajućom i nepravednom osobito prema malim proizvođačima. Nova direktiva nije usklađena, kažu u ANH-u, primjerice s biljnim kompleksnim proizvodima koji sadrže veliki broj bilja.

U Općoj upravi za zdravlje Europske komisije, naprotiv, poručuju da je procedura zapravo skraćena jer se radi o proizvodima u tradicionalnoj upotrebi, pa nisu potrebna velika opetovana ispitivanja i provjere. Proizvodi korišteni kroz 30 godina, od čega najmanje 15 godina unutar EU-a, navodi EK, imaju olakšanu proceduru registracije. Do donošenja ove direktive, naglašavaju u EK, biljni lijekovi morali su se registrirati po jednakoj proceduri kao i ostali lijekovi, a novi propis pojednostavljuje taj postupak.

U jednoj od naših najpoznatijih tvrtki za proizvodnju ljekovitog bilja i pripravaka, Suban iz Samobora, kažu da Hrvatska već ima vrlo detaljno razrađen postupak registracije i provjere biljnih proizvoda. 'Mi moramo ispuniti prilično stroge uvjete za proizvode koji se registriraju kao dodaci prehrani, biljni lijekovi ili kao kozmetika s posebnom namjenom', kaže vlasnica Katica Suban. Djelotvornost tih proizvoda, kaže Suban, dokazuje se stručnom i znanstvenom literaturom.

Europska direktiva (THMPD) donesena je još 2004. godine, ali europski proizvođači imali su sedam godina za registraciju svojih proizvoda, tako da taj rok ističe krajem ovog mjeseca. Naše pravilnike o dodacima prehrani i o biljnim lijekovima Ministarstvo zdravstva donijelo 2007. godine, a 'pravilo o 30 godina' uvršteno je u Pravilnik o stavljanju u promet te označavanju i oglašavanju biljnih lijekova. Ta odredba na snagu stupa danom pridruženja Hrvatske Europskoj uniji.