HUMANITARNA KRIZA?

EU spreman za arapske izbjeglice

01.03.2011 u 13:54

Bionic
Reading

Europska unija je spremna za dolazak velikog broja libijskih izbjeglica i pomno prati tijek događaja na arapskom poluotoku kako bi na njih mogla reagirati, rekao je u utorak izvršni glavni tajnik Europske službe za vanjske akcije Pierre Vimont

'Pomno pratimo tijek pobune u Bahreinu, Omanu, Kataru i Jemenu kako bismo, bude li potrebno, donijeli nužne mjere', rekao je Vimont na raspravi u povjerenstvu Europskog parlamenta koje se sastalo u Bruxellesu. Ipak, trenutačno je glavna tema stanje u Libiji i narodna pobuna koju je uzrokovalo nasilje.

Francuska je predložila organiziranje europskog susreta na vrhu na kojemu bi se utvrdila 'zajednička strategija' u vezi s libijskom krizom i njezinim mogućim posljedicama što se tiče izbjeglica. U tome ju podupiru talijanske vlasti koje strahuju od njihova masovnog priljeva.

I Europska komisija je potvrdila da je spremna. 'Učinili smo što smo mogli, proučili smo sve mogućnosti, premda ljudi još nisu tu', rekla je povjerenica za useljeništvo i sigurnost Cecilia Malmstroem na toj raspravi.

'Žurna pomoć od 25 milijuna eura stoji na raspolaganju, a ako izbije veća humanitarna kriza, moramo pronaći dodatna sredstva', dodala je. Kako bilo, EU 'neće vraćati' ljude koji bježe iz Libije, istaknula je.

No Malmstroem je napomenula da se zemlje EU-a nisu uspjele dogovoriti o raspodjeli odgovornosti glede prihvata eventualnih izbjeglica čiji se status još treba utvrditi.

'Sjednica ministara unutarnjih poslova EU-a u četvrtak u Bruxellesu pokazala je da ne vlada veliko oduševljenje glede unutarnje raspodjele izbjeglica između europskih zemalja', priznala je povjerenica.