NEZAŠTIĆENI KULEN

EU: Slavonci, diskriminirate mađarske svinje

13.12.2012 u 14:50

Bionic
Reading

Već osam godina udruga Slavonski domaći kulen-kulin radi na nacionalnoj i europskoj zaštiti slavonskog kulena. Posao je gotovo dovršen, osim što EU osporava pravo da slavonski kulen mora biti proizveden od svinje koja je uzgojena u - Slavoniji

'Već tri godine vodimo bitku s EU oko toga jer mi držimo, a tako smo i zapisali u našim pravilima, da kulen može imati etiketu izvodnog slavonskog kulena samo ako je proizveden od svinje koja je uzgojena u Slavoniji i vuče slavonsko porijeklo u tri koljena. Konzultanti iz EU koji prate naš rad oko zaštite kulena tumače nam da moramo izbaciti tu odredbu jer su tako diskriminirane svinje proizvedene, primjerice, u Mađarskoj i kažu kako je dovoljno da se kulen proizvodi u Slavoniji i prema tradicionalnom receptu da bi zadržao autohtonost, a mi ne pristajemo na to. Zato cijeli projekt zaštite slavonskog kulena stoji iako je već trebao biti okončan i kuleni dobiti oznake zaštićenog autohtonog proizvoda', kaže Andrija Matić, tajnik udruge Slavonski domaći kulen-kulin koja okuplja 100-tinjak proizvođača kulena iz cijele Slavonije.

Matić dodaje kako bi prema takvom tumačenju stranac mogao kupiti nekog domaćeg, slavonskog proizvođača i proizvoditi kulen prema nekoj svojoj recepturi i od mesa svinja kupljenih tko zna gdje i prodavati ga kao zaštićeni slavonski kulen.

'Imamo potporu svih članova udruge i odlučili smo da ne zaštitimo kulen kao autohtoni slavonski proizvod ako EU i dalje bude inzistirao da izbacimo odredbu kako se slavonski kulen može izraditi samo od slavonske svinje', odlučan je Matić.