PLAN SPASA

EU priprema sankcije za BiH političare?

14.02.2011 u 10:43

Bionic
Reading

Bruxelles intenzivno priprema plan o Bosni i Hercegovini koji bi trebao ugledati svjetlo dana 21. veljače, piše sarajevski Dnevni avaz. Jedna od mogućnosti koju razmatraju ministri vanjskih poslova članica EU-a i dužnosnici Europske komisije, koji rade na planu za BiH, svakako su i sankcije za nekooperativne bosanskohercegovačke političare

Novinar Dnevnog avaza iz neimonovanih izvora doznaje da Bruxelles, uz imenovanje ambasadora EU-a u BiH, koje je već nedopustivo dugo upražnjeno, analizira i sve opcije pojačanog angažmana u našoj zemlji, ali i sankcije za nekooperativne bosanskohercegovačke političare.

Avaz piše da se budućem veleposlaniku EU-a u BiH planira dati pravo da zaustavi i preusmjeri dio financijskih sredstava koje je EU namijenila BiH.

EU, kada je BiH u pitanju, u ovoj godini na raspolaganju ima između 102 i 108 milijuna eura pomoći.

Također, EU može zabraniti bilo kojem BiH političaru dolazak u Bruxelles ili bilo koju od zemalja članica Unije ili ga gurnuti pod led u svim njezinim kontaktima u BiH.

U arsenalu sankcija EU već ima zamrzavanje imovine, što se dogodilo u nekoliko navrata ranije, a posebno je po tome, podsjeća Avaz, poznat bjeloruski diktator Aleksander Lukašenko, kojem Unija ponovo sprema set kazni.