ljudska prava

EU priprema 'koordiniran' odgovor Kini, razmatra i mjere protiv Turske

13.07.2020 u 22:08

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova Europske unije u ponedjeljak su se suglasili da će koordinirano odgovoriti na sporni zakon o nacionalnoj sigurnosti koji je Kina nametnula Hong Kongu, ali razmatraju i mjere protiv Turske

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell također je zaprijetio akcijom protiv Turske s kojom se europski blok razilazi u nizu pitanja, od ljudskih prava, do bušenja plina u moru kod Cipra te preobrazbe dragulja svjetske baštine Aje Sofije iz muzeja u džamiju.

„Danas smo dogovorili da ćemo razviti koordinirani europski odgovor da pokažemo podršku autonomiji i građanskom društvu Hong Konga“, rekao je šef europske diplomacije nakon prvog fizičkog sastanka ministara u nekoliko mjeseci.

„To će se sastojati i od mjera na razini Europske unije, ali i na onima koji su u kompetenciji država članica“, rekao je o kineskom zakonu o Hong Kongu koji je stupio na snagu prošli mjesec.

Moguće nove mjere mogle bi uključivati veću kontrolu izvoza „specifičnih i osjetljivih“ tehnologija Hong Kongu, otkrio je Borrell, kao i vizne mogućnosti za građane Hong Konga i stipendije za studente iz te autonomnije regije.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas istaknuo je da bi kineska odluka o novom zakonu „trebala imati utjecaj“ na europski izvoz oružja.

Naglasio je da je njemačko-francuski prijedlog novih mjera uključivao i pojednostavljeni vizni režim za umjetnike, znanstvenike, istraživače i novinare Hong Konga koji su ugroženi zbog svog rada.

Zakon o nacionalnoj sigurnosti usvojen je krajem lipnja, a usmjeren je protiv separatizma, subverzije, terorizma i dosluha sa stranim silama na teritoriju Hong Konga.

Vlasti te autonomne regije sada mogu pratiti i prisluškivati ljude za koje se sumnja da ugrožavaju nacionalnu sigurnost, a zakon predviđa i doživotni zatvor za subverzivno djelovanje.

Turska

Drugo veliko pitanje na dnevnom redu u ponedjeljak bio je odnos Europske unije i Turske.

Vezano za bušenje radi eksploatacije plina koje Turska obavlja u vodama blizu Cipra Borrell je kazao da bi Unija mogla poduzeti nove akcije ako se ta operacija nastavi.

"Pripremit ćemo opcije za uvođenje primjerenih mjera kao odgovor na izazove iz Turske", rekao je.

Turska je osudila na višegodišnje zatvorske kazne četiri aktivista nevladine udruga za ljudska prava Amnesty International proglasivši ih krivima za teror na što je na sastanku upozorio luksemburški šef diplomacije Jean Asselborn.

Borrell je nakon sastanka rekao da će EU odgovoriti i na nova kršenja embarga na oružje Libiji.

"Kanimo pojačati sankcije režimu kako bismo pridonijeli boljoj primjeni rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a", rekao je.