SVJETSKI DAN SLOBODE MEDIJA

EU poziva vlade da omoguće nesputan rad novinara

03.05.2013 u 15:43

Bionic
Reading

Slobodno, neovisno i energično novinarstvo nezamjenjivo je u bilo kojem demokratskom društvu i Europska unija poziva sve vlade da omoguće novinarima rad u sigurnosti i bez straha od cenzure ili progona, poručila je u petak, na 20. godišnjicu Svjetskog dana slobode medija visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton

Europska unija odaje priznanje novinarima širom svijeta koji su posvetili svoj život, ponekad uz visoku osobnu cijenu, izvještavanju o događajima ili izražavanju viđenja koje bi mnogi radije spriječili da se čuje, izjavila je Ashton.

'Slobodno, neovisno i energično novinarstvo nezamjenjivo je u bilo kojem demokratskom društvu. EU je odlučna boriti se za slobodu medija širom svijeta i osuđuje sve veće zastrašivanje, nasilje i cenzuru s kojim su suočeni novinari u mnogim zemljama. EU poziva sve vlade da omoguće novinarima da rade u sigurnosti i bez straha od cenzure ili progona', navodi se u izjavi.

Ashton ističe da se sloboda izražavanja mora čuvati u tradicionalnim medijima i na internetu.

'EU će nastaviti promicati slobodu izražavanja online i offline, i to ne samo zato što nove informacijske tehnologije mogu biti ključne za unapređenje ljudskih prava i demokracije. EU će nastaviti osuđivati kršenje prava na slobodu izražavanja u svim medijima u svrhu osiguravanja da novinari širom svijeta mogu obavljati svoju profesionalnu dužnost bez zapreka', ističe se u izjavi.