tusk na twitteru

EU poručio Johnsonu da prestane igrati 'glupu' igru oko Brexita

08.10.2019 u 17:14

Bionic
Reading

Europska unija optužila je u utorak Britaniju da igra 'glupu igru okrivljavanja' oko Brexita nakon što je izvor u Downing Streetu rekao da sporazum u biti nije moguć jer je njemačka kancelarka Angela Merkel postavila neprihvatljive zahtjeve

Samo 23 dana do očekivanog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, budućnost Brexita je jako neizvjesna a London i Bruxelles izbjegavaju krivnju za odgodu ili Brexit bez sporazuma.

'Borise Johnsonu, na kocki nije pobjeda u nekoj glupoj igri okrivljavanja', napisao je na Twitteru predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. 'Na kocki je budućnost Europe i Ujedinjenog Kraljevstva kao i sigurnost i interesi naših građana. Vi ne želite sporazum, ne želite produženje, ne želite opozvati (Brexit), quo vadis?'

Izvor u Downing Streetu rekao je da su Merkel i Johnson razgovarali u utorak ujutro te da je ona jasno rekla da je sporazum 'jako malo vjerojatan', što je znak da Johnsonovi prijedlozi u zadnji čas nisu polučili uspjeh.

  • +6
Brexit Izvor: Profimedia / Autor: amer ghazzal / Alamy / Alamy / Profimedia

Izvor je također kazao da je sporazum nemoguć ako kancelarka i EU dijele isto stajalište o ostanku Sjeverne Irske u carinskoj uniji.

Merkel je izjavila da za postizanje sporazuma Sjeverna Irska mora ostati u carinskoj uniji EU-a i zauvijek ostati u potpunosti usklađena s EU-om, rekao je izvor u Downing Streetu.

'Ako to predstavlja novousvojenu poziciju, onda to znači da sporazum u biti nije moguć ne samo sada nego nikada', rekao je izvor. Glasnogovornik njemačke kancelarke potvrdio je da je obavljen telefonski razgovor, ali nije želio iznositi nikakve potankosti.