ENERGETSKA ISTRAŽIVANJA

EU opominje Tursku zbog prijetnji Cipru

19.09.2011 u 15:29

Bionic
Reading

Turska je u ponedjeljak pozvala vladu ciparskih Grka da odmah prekine energetska istraživanja u vodama Cipra i najavila da će u protivnom i sama početi probna bušenja, ali uz pratnju turske mornarice, na što je Bruxelles pozvao Ankaru da se suzdrži od prijetnje

'Želimo da ciparski Grci odmah prekinu rad s kompanijom Noble Energy' iz Teksasa, rekao je turski ministar za energetiku Taner Yildiz novinarima u Ankari, prenosi Reuters.

Ako ciparski Grki ne prekinu rad, Turska je spremna već idući tjedan svoju mornaricu poslati u vode oko Cipra kao pratnju brodovima turske kompanije TPAO pri istraživanju podmorja oko Cipra. Učinit će to na temelju sporazumu o kojemu Ankara pregovara s vladom ciparskih Turaka, rekao je Yildiz.

Država ciparskih Grka, koja je članica Europske unije dok turski dio otoka to nije, angažirala je teksaški Noble za posao probnih bušenja jugoistočno od otoka. Ankara, koja podupire državu ciparskih Turaka na podijeljenom Cipru, nazvala je to 'provokacijom' jer sva prirodna bogatstva pripadaju objema zajednicama.

'Bušenja koja najavljuju ciparski Grci u istočnom Mediteranu su provokacija', ponovio je Yildiz.

Ujedinjeni narodi pozvali su na mirno rješenje prijepora i obrazložili da obje strane mogu imati koristi iz potencijalnih zaliha energenata kada jednom budu ponovno ujedinjene. U ponedjeljak je Europska unija pozvala Tursku da se 'suzdrži od svake prijetnje' koja bi mogla naštetiti odnosima s Ciprom.

'Što se tiče bušenja za istraživanje nafte, općenito smo pozvali Tursku da se suzdrži od svake prijetnje (...) i akcije koje bi mogle na negativan način' pogoditi odnose s Ciprom, izjavila je Maja Kocijančič, glasnogovornica europske šefice diplomacije Catherine Ashton, prenosi agencija AFP.

Cipar je od 1974. podijeljen na južni (grčki) dio i sjeverni (turski) i Ankara tvrdi da ciparski Grci nemaju prava eksploatirati prirodna bogatstva sve dok otok ne bude ponovno ujedinjen.

Ciparski predsjednik Demetris Christofias oglušio se o turska upozorenja i u nedjelju rekao da će Cipar početi probna buđenja idućih dana. Turska je to nazvala "sabotažom" pregovora o ponovnom ujedinjenju Cipra.

Vlada ciparskih Grka najavila je pak da će blokirati turske pregovore o ulasku u Europsku uniju ako se Ankara nastavi protiviti planovima istraživanja nafte.

Prijepor oko vlasništva potencijalnih zaliha nafte u vodama oko Cipra poklopio se s napetošću u regiji zbog vrlo zategnutih odnosa između Turske i Izraela.