privremene mjere

EU olakšava odgovor istočnim granicama na hibridni napad iz Bjelorusije

01.12.2021 u 15:41

Bionic
Reading

Europska komisija je u srijedu predložila da se Poljskoj, Litvi i Latviji omogući privremeno odstupanje od nekih odredbi prava na azil zbog velikog priljeva migranata iz Bjelorusije

Prema novim privremenim mjerama, tri zemlje moći će produljiti razdoblje za registraciju zahtjeva za azilom na četiri tjedna umjesto sadašnjih 10 dana, a obrada zahtjeva za azilom može potrajati 16 tjedana i za to vrijeme migranti će biti zadržani u prihvatnim centrima na granici.

Također je predviđen brzi i pojednostavljen postupak vraćanja migranata čiji je zahtjev za azilom odbijen.

Ti prihvatni centri morat će zadovoljavati temeljne potrebe ljudi, osigurati zaštitu od hladnoće, hranu, vodu, odjeću, odgovarajuću zdravstvenu skrb i pomoć najranjivijim osobama.

Europska unija je jasno stavila do znanja da će pokušaji potkopavanja naše Unije samo učvrstiti našu međusobnu solidarnost. Danas zorno pokazujemo tu solidarnost u obliku niza privremenih i iznimnih mjera koje će Latviju, Litvu i Poljsku opremiti potrebnim sredstvima da kontrolirano i brzo reagiraju na te izvanredne okolnosti i djeluju u uvjetima pravne sigurnosti”, izjavio je potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas.

Prijedlog ovih mjera trebaju odobriti države članice, dok Europski parlament ovdje ima samo savjetodavnu ulogu, čije mišljenje ne obvezuje države članice.

Europska unija optužuje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i njegov režim za hibridni napad korištenjem migranata koje dovodi s Bliskog istoka i upućuje na granice Latvije, Litve i Poljske.