dali im milijarde

EU od Turske očekuje da poštuje dogovor o migrantima, Berlin podsjeća da im je isplaćeno 3,2 milijarde eura

02.03.2020 u 16:57

Bionic
Reading

Europska unija od Turske očekuje da poštuje dogovor o sprečavanju priljeva migranata prema Europi, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel, nakon što je Ankara zaprijetila novim izbjegličkim valom. "Uvjereni smo u vrijednost tog dogovora i očekujemo da ga se poštuje", kazao je Steffen Seibert.

Ocijenio je, međutim, da trenutno "nesumnjivo svjedočimo situaciji koja je protivna duhu dogovora", istaknuvši da je Unija, suprotno kritikama Turske, do sada "ispunila" sve svoje obveze. Od šest milijardi eura koliko je Turskoj obećano sporazumom s Bruxellesom iz 2016., do sada su isplaćene 3,2 milijarde eura. Taj bi novac trebao pomoći Ankari da skrbi o izbjeglicama, posebice onima iz Sirije, te da ih spriječi u prodoru prema Europi.

"Ukoliko s turske strane postoji neko nezadovoljstvo provedbom dogovora, posebice u vezi isplata (...) onda o tome moramo razgovarati među sobom", dodao je glasnogovornik. Više tisuća migranata nagomilalo se u zadnja dva dana na grčkoj granici, no Grčka je dodatno utvrdila svoje granice i značajnije pojačala njihovu zaštitu.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan je u ponedjeljak objavio da će uskoro "milijuni" migranata krenuti prema Europi nakon što je odlučio da im njegova zemlja otvori granice.

Najnoviji razvoj događaja uvelike zabrinjava Europu koja se pribojava ponavljanja migrantske krize iz 2015.