UNHCR UPOZORAVA

EU očekuje 'ogromna humanitarna katastrofa' na Mediteranu

03.06.2014 u 15:29

Bionic
Reading

UN upozorava Europsku uniju da je očekuje 'velika humanitarna katastrofa' zbog izbjeglica iz Afrike koje masovno umiru u Sredozemnom moru, pokušavajući doći do Europe

UNHCR, UN-ova agencija za izbjeglice, upozorava kako su u Bruxellesu posve zaboravili na problem emigranata iz Afrike, koji se svim snagama pokušavaju dokopati Europske unije. Pogranične vlasti su ostavljene da se same nose s tim nadolazećim morem očajnih i siromašnih ljudi, pa UNHCR razmišlja i o uspostavi izbjegličkih kampova u sjevernoj Africi, konkretno u Egiptu, Libiji i Sudanu.

UNHCR optužuje Bruxelles da ignorira 'ogromnu humanitarnu katastrofu', s obzirom da se stotine tisuća ljudi spremaju u sljedećih nekoliko mjeseci na opasan put preko Sredozemnog mora, do južnih obala Italije i Grčke, i to u plovilima koja uopće nisu sposobna prijeći takav pomorski put. Počinje ljetna 'sezona čamaca', kako se kolokvijalno nazivaju pokušaji očajnika da se domognu teritorija EU, a posljedice bi mogle biti još strašnije nego prošlogodišnja tragedija kod Lampeduse, u kojoj je izgubilo život oko 300 ljudi. Brojke s početka ove godine pokazuju dramatičan porast onih koji od siromaštva i rata iz Afrike pokušavaju pobjeći u Europu.

Direktor UNHCR-a za Europu Vincent Cochetel izjavio je za Guardian kako se njegova organizacija ne bi protivila uspostavljanju kampova u Africi, pod uvjetom da bi potencijalni azilanti u njima imali jednaka prava kao i na tlu Europske unije.

S druge strane, Human Rights Watch upozorava da takvi kampovi ne bi mogli dobro funkcionirati te da se osnovni uvjeti humanog postupanja ne mogu ispuniti u kaotičnim državama poput Egipta i Libije.