utrka s vremenom

EU objavila rat pušenju 'osvježivača zraka': Liječnica i eurozastupnica otkrivaju zašto su te droge prevara i najveće zlo

23.11.2018 u 17:30

Bionic
Reading

U Europi su odlučili stati na kraj pušenju 'osvježivača zraka', odnosno nove vrste droge zbog koje u Hrvatskoj zvoni na uzbunu jer je u pojedinim slučajeva rezultirala i smrtnim ishodom među djecom i mladima. Na snagu su stupila dva nova europska propisa s ciljem suzbijanja zloupotrebe novih psihoaktivnih tvari. Riječ je o razmjeni informacija i sustavu ranog upozoravanja o novim psihoaktivnim tvarima i direktivi za obuhvat novih psihoaktivnih tvari definicijom pojma droge. O važnosti novog koraka u borbi protiv nove vrste droge za tportal govore europarlamentarka Biljana Borzan i osječka liječnica Katarina Dodig Ćurković

'Novi propisi EU-a stižu u pravi čas jer je pošast zloupotrebe novih psihoaktivnih tvari uzela maha u Hrvatskoj i EU. Značajno se ubrzava vrijeme potrebno za identifikaciju, procjenu rizika i zabranu tih droga. Informacije o novim opasnostima će državama članicama biti odmah dostupne u europskom sustavu za brzo upozoravanje', objasnila je za tportal hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan.

Lavinu u javnosti o kobnim posljedicama konzumiranja takozvanih osvježivača zraka prije nekoliko mjeseci pokrenula je osječka specijalistica dječje i adolescente psihijatrije Katarina Dodig Ćurković, pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek. Uočila je nagli porast broja djece koja su počela konzumirati novu drogu. Samo u razmaku od nekoliko dana ovoga proljeća kod njih je hospitalizirano šestero djece u dobi od 13 do 17 godina, a prije tri godine 15-godišnji dječak u Zagrebu je umro.

'Do 2015. nisam ni znala da postoji takva legalna vrsta droge koja se može kupiti i koja je dostupna djeci. Šokirala me ta činjenica jer sam i sama majka tinejdžera. Kako je to počelo uzimati maha, činilo mi se pametnim istupiti i upozoriti roditelje prije svega na posljedice koje mogu biti kobne. To nisu nikakvi osvježivači, nego sredstva koja ubijaju djecu', upozorava za tportal doc. prim. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković, pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju osječkog KBC-a.

Takozvane osvježivače najčešće kupuju djeca. Dodig Ćurković se nada kako će se uz novu europsku regulativu brže djelovati jer je riječ o maloljetnim osobama.

'Kod djece je najveći problem to što nisu svjesna koliko je to štetno. Oni misle: ako je legalno i dostupno, nije ubojito te je to zapravo nešto cool. To je problem. Dijete ne shvaća da je to potencijalno opasno i da može završiti s fatalnim posljedicama', objašnjava ova psihijatrica, napominjući kako se ove godine znatno povećao broj djece koja konzumiraju takozvane osvježivače.

'Ne znamo kako pratiti i djelovati jer ne znamo kakvu kliničku sliku možemo očekivati. Riječ je o kemijskoj tvari koja se stalno mijenja, a problem je što ju se ne može detektirati. Kako se mijenja kemijska struktura, mijenja se i klinička slika pa zapravo radiš, a ne znaš kakvo ponašanje djeteta možeš očekivati. I kada dijete bude uznemireno, ne možemo mu dati sredstvo za smirenje jer ne znamo s čime može doći u koliziju, pa možemo napraviti još veću štetu. Kliničke slike su znatno žešće nego kada se uzme neka druga tvar, što je također loše', objašnjava Dodig Ćurković.

Kakva je situacija u Europi te gdje je Hrvatska u usporedbi s njom, objašnjava, iz prve će ruke saznati na europskom kongresu za koji se pripremaju, a na kojemu će izlagati o takozvanim osvježivačima.

Europarlamentarka Biljana Borzan objašnjava za tportal kako je ubrzavanje procedure ključno jer 'kemičari u službi dilera i profitera proizvode nove molekule brže nego što ih EU i države članice stignu zabraniti'. Napominje, također, kako se novim europskim pravilima proširila definicija pojma droga kako bi se uključivalo nove spojeve što se pojavljuju na tržištu, a dosad su se često provlačili kroz rupe u zakonu.

'Neki od spojeva na tržištu izrazito su jaki i mogu izazvati posljedice poput povišenog tlaka, paranoje, psihoze, mučnine, napadaja i, u nekim slučajevima, smrti. Najteže posljedice se događaju jer se aktivna tvar tijekom miješanja i sušenja nepravilno rasporedi po proizvodu. U Kini, primjerice, koriste miješalice za beton kako bi proizvodili te spojeve. Zbog toga su neka pakiranja višestruko jača i štetnija od drugih. To je, zapravo, lutrija s nesretnim dobitnikom', naglašava Borzan, ponavljajući kako su mladi ciljana skupina konzumenata te da kao takvi trpe najviše štete zbog konzumacije.

Smrtni slučajevi, dodaje, registrirani su diljem Europe, a novinske stupce u Hrvatskoj također vrlo često pune vijesti o predoziranjima.

'Nažalost, istraživanje ESPAD-a pokazalo je da hrvatski tinejdžeri u odnosu na prosjek EU-a značajno više konzumiraju nove psihoaktivne tvari. Opravdanje da na takozvanim osvježivačima prostora piše da nisu za konzumaciju krajnje je hladno i licemjerno. Trgovci koji prodaju te proizvode vrlo dobro znaju da se oni ne koriste za osvježavanje prostora, već za drogiranje. S obzirom na to da je Europska unija postrožila propise, apeliram na pravosuđe, policiju i druga relevantna tijela da iskoriste nove ovlasti i procedure te stanu na kraj onima koji profitiraju trujući djecu', poručuje hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan.