NATEZANJE OKO NUKLEARNOG PROGRAMA

EU niječe da s Iranom dogovara nove razgovore

18.01.2012 u 19:00

Bionic
Reading

Iran je u srijedu rekao da je u kontaktu s velikim silama u vezi skorog održavanja novih razgovora ali Europska unija to niječe a Velika Britanija kaže da Teheran treba prvo pokazati spremnost na pregovore o njegovom spornom nuklearnom programu bez preduvjeta

Godinu dana nakon što su propali posljednji razgovori rastu napetosti Irana s SAD-om i EU-om koji pripremaju embargo za iransku naftnu industriju zbog odbijanja Teherana da obustavi svoj nuklearni program za koji Zapad sumnja da je usmjeren na proizvodnju atomske bombe.

Iranski politčari su rekli da je predsjednik SAD-a Barack Obama u pismu Teheranu izrazio spremnost na pregovore, što bi moglo ublažiti napetosti koje su dovele do rasta cijena nafte i strahove od vojnog sukoba u Perzijskom zaljevu.

'Vode se pregovori o mjestu i datumu. Željeli bismo te pregovore', rekao je iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi novinarima za posjeta Turskoj. 'Najvjerojatnije, još nisam siguran, mjesto će biti Istanbul. Dan još nije određen ali će biti uskoro'.

Glasnogovornik Visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton, koja zastupa šest sila, zanijekao je da se održavaju bilo kakvi novi razgovori o organizaciji sastanka s Iranom. 'Ne održavaju se nikakvi pregovori o novim razgovorima', rekao je u Bruxellesu. 'Još uvijek čekamo da Iran odgovori na prijedoge koje je Visoka predstavnica iznijela u svom pismu od listopada'.

Glasnogovornik britanskog ministarstva vajnskih poslova također je odbacio iranske navode o kontaktima. 'Nema nikakvih datuma ili konkretnih planova jer Iran tek treba jasno pokazati da je spreman odgovoriti na pismo baronice Ashton i pregovarati bez preduvjeta. Dok to ne učini međunarodna zajednica će samo povećati pritisak na njega putem mirnih i legitimnih sankcija', rekao je.