PRITISAK NA OBJE STRANE

EU nije iznijela stajalište o palestinskom zahtjevu

20.09.2011 u 21:21

Bionic
Reading

Europska unija nije iznijela svoje stajalište o pitanju članstva palestinske države u Ujedinjenim narodima, nastojeći izvršiti maksimalni pritisak na obje strane koji bi urodio obnovom mirovnih pregovora, rekao je britanski ministar vanjskih poslova William Hague

Hague, koji se u utorak u New Yorku sastaje s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, u priopćenju je izvijestio kako EU nije iznio svoje stajalište o tom pitanju da bi se 'izvršio maksimalni pritisak na obje strane, a cilj mu je njihov povratak za pregovarački stol'.

Također je kazao kako smatra da je to jedini put prema budućnosti te dodao da Palestincima ne preporučuje slanje zahtjeva UN-u, jer taj potez može samo dovesti do konfrontacija te potaknuti Amerikance da ulože veto.

Abas je u ponedjeljak osobno obavijestio glavnoga tajnika UN-a Ban Ki-moona o namjeri da mu u petak preda zahtjev za primanjem u članstvo organizacije.

Bliskoistočni kvartet: bez napretka oko palestinskog zahtjeva

Bliskoistočni kvartet mirovnih pregovarača nije postigao napredak kako bi se izbjegao sukob između Izraelaca i Palestinaca zbog palestinskih planova traženja punopravnog članstva u UN-u i potvrde državnosti, rekao je britanski ministar vanjskih poslova u utorak.

William Hague
je novinarima rekao da je cilj kvarteta, koji čine SAD, Rusija, Europska unija i UN-a, vratiti Izraelce i Palestince za pregovarački stol. 'U kvartetu u ovom trenutku nema napretka', rekao je Hague uoči sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom na marginama Opće skupštine UN-a.