POZIV ODBIJEN

EU neće posjetiti iranske nuklearne pogone

07.01.2011 u 16:18

Bionic
Reading

Europska unija neće prihvatiti ponudu Irana da posjeti njegove nuklearne pogone, rekla je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton u petak, ali se i dalje nada razgovorima s Iranom u siječnju

Iran je poslao pisma nekim veleposlanicima pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) u Beču i pozvao ih da idućih tjedana posjete dva pogona: za obogaćivanje uranija u Natanzu i proizvodnju teške vode u Araku.

Diplomati iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke i SAD-a nisu pozvani, ali jest Mađarska, koja predsjeda Europskom unijom do srpnja.

'Pregledi nuklearnih pogona u ovlasti su IAEA-e i nadam se da će Iran dopustiti IAEA-i da nastavi i dovrši rad', rekla je Ashton agenciji Reuters nakon razgovora s mađarskim ministrom vanjskih poslova Janosem Martonyem i najavila da će poziv biti odbijen.

Ashton nije rekla smatra li iranski poziv pokušajem razdvajanja šest sila, ali je kazala kako to neće spriječiti razgovore zakazane za 20. siječnja u Istanbulu s Iranom o njegovu prijepornom nuklearnom programu.

U razgovorima će sudjelovati predstavnici šest sila (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, SAD, Francuska, Velika Britanija, Kina i Rusija, te Njemačka), rekla je Ashton, izaslanica te skupine.