RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

EU ne zna kako povećati zastupljenost žena

25.10.2011 u 18:27

Bionic
Reading

Izbori i skoro članstvo u Europskoj uniji važne su teme koje će definirati rodnu ravnopravnost u budućem razdoblju, istaknuto je na okruglom stolu koji je na temu 'Rodne politike u kontekstu predstojećih izbora i članstva u EU' organizirao Centar za ženske studije

Izvršna direktorica Centra za ženske studije Rada Borić poručila je s okruglog stola da se mora znati što se skorim članstvom u EU-u dobiva, a što gubi, te da je nužno čuti strana iskustva u rodnoj zaštiti. Kad je riječ o izborima, pozvala je sve stranke da poštuju rodnu ravnopravnost i poručila im da kolegice ne stavljaju na sam kraj izbornih lista jer tako imaju manje izgleda za izbor u Sabor.

Astrid Thors iz Švedske narodne stranke u Finskoj te zastupnica u finskome parlamentu iznijela je finska iskustva u zaštiti žena u društvu te istaknula da su finske zastupnice bile prve žene izabrane u parlament još 1907, no i upozorila da im je 'i dalje potrebna ženska parlamentarna mreža'.

'Neophodna je edukacija djece od najranije dobi koje se mora učiti da muškarci i žene trebaju biti ravnopravni', rekla je Thors uz podsjećanje da je Finska zemlja koja je u nedavnoj prošlosti imala dvije predsjednice vlade, dok je u sadašnjoj vladi žena ministrica financija, što je u pravilu, kako je rekla, bio 'muški resor'.

EU nema jasnu strategiju o tome kako povećati političku zastupljenost žena i politiku rodne ravnopravnosti i to nije nije lak posao za sve zemlje Unije', upozorila je Astrid Thors.

Slovenka Sonja Lokar, govoreći u ime Srednjoeuropske mreže za ravnopravnost spolova, potvrdila je kako EU nema jasno definiranu strategiju ravnopravnosti spolova, pa sve ovisi o zakonodavstvu zemalja članica

'Europa ima dobre parole, ali i niske standarde rodne ravnopravnosti i zaštite žena', ustvrdila je Sonja Lokar te kao primjer navela pitanje pobačaja, koji je u Irskoj i Poljskoj zabranjen, a u Sloveniji i nekim drugim državama dopušten.

'Malo je zemalja dostiglo visoke standarde ravnopravnosti spolova poput, primjerice, skandinavskih zemalja', rekla je Sonja Lokar te zaključila kako je pri ulasku u EU potrebno ići s konkretnim zahtjevima i riješenom pravnom regulativnom rodne ravnopravnosti, za što je potreban zajednički rad stranaka, sindikata i civilnog društva.