korak naprijed

EU, NATO i SAD pozdravili razmjenu zatvorenika između Rusije i Ukrajine

07.09.2019 u 19:41

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump i najviši dužnosnici u Europskoj uniji pozdravili su razmjenu zatvorenika između Rusije i Ukrajine, potez koji bi mogao popraviti zategnute odnose dviju zemalja od ruske aneksije Krima 2014.

Razmjenom zatvorenika oslobođena su 24 mornara koje je Rusija zatvorila tijekom pomorskog sukoba kod Krima prošle godine.

"Njihovo oslobađanje je priznanje civilnom društvu, aktivistima i stručnjacima koji su neumorno radili kako bi se ostvario ovaj ishod", rekla je Mogherini i zaželjela im "brz oporavak od mučnog zatvaranja", navodi agencija dpa.

"Vrlo dobra vijest, možda i prvi divovski korak prema miru", tvitao je Trump, javlja Reuters.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izrazio je "olakšanje", a predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli "duboku radost" zbog oslobađanja ukrajinskog redatelja Olega Sencova, dobitnika prestižne europske nagrade Saharov.

"Pozdravljam ga kao hrabrog i odlučnog čovjeka koji se dostojanstveno opirao nepravdi i založio se za demokraciju, vladavinu prava i ljudska prava", rekao je Sassoli.

  • +6
Razmjena zarobljenika između Rusije i Ukrajine Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

I NATO pozdravio razmjenu zarobljenika između Rusije i Ukrajine

NATO je pozdravio razmjenu zatvorenika između Rusije i Ukrajine, nakon što su to u subotu učinili i SAD i Europska unija, priopćeno je u subotu iz tog saveza koji je upozorio da se i dalje ne poštuje dogovor iz Minska i da se mora doznati istina o padu malezijskog zrakoplova.

"Pozdravljamo oslobađanje ukrajinskih mornara koje je Rusija pritvorila prošlog studenog, kao i redatelja Olega Sencova. Ovo je korak u pravom smjeru. NATO i dalje poziva Rusiju da ispuni svoje obaveze preuzete sporazumom iz Minska, što uključuje oslobađanje svih zatvorenika", stoji u priopćenju NATO saveza. 

Rusija i Ukrajina u subotu su obavile dugoočekivanu razmjenu zatvorenika čime bi se mogli poboljšati odnosi dviju zemalja. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je novinarima u zračnoj luci da je razmjena dio dogovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je u četvrtak ocijenio da će razmjena biti "pozitivan korak prema normalizaciji odnosa". 

Među ruskim zarobljenicima koji su razmijenjeni je i muškarac osumnjičen za rušenje malezijskog zrakoplova prije pet godina, pri čemu je poginulo 298 ljudi, piše Reuters. 

NATO je u priopćenju u subotu naglasio kako je "važno ustanoviti istinu i odgovornost za rušenje" tog zrakoplova.