LORD DUNDEE U HRVATSKOJ

'EU može biti sretan što vas dobiva'

14.06.2012 u 14:48

Bionic
Reading

Lord Alexander Dundee sa skupinom parlamentaraca Ujedinjenog Kraljevstva u posjeti je Hrvatskoj te je tom prilikom izjavio da Europska unija može biti sretna što će našu zemlju dobiti kao 28 članicu sa svim prednostima koje imamo

Riječ je o starom prijatelju Hrvatske koji je tijekom devedesetih bio član radne skupine koja je radila na ulasku naše zemlje u Vijeće Europe. Nakon toga posla postao je počasni konzul Hrvatske u Škotskoj, a u parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva vodi skupinu prijateljstva s Hrvatskom s kojom je došao u posjet Zagrebu i Sisku.

'Sad je posebno uzbudljivo vrijeme za Hrvatsku jer ćete ubrzo postati članica Europske unije. Postoje neke prepreke koje se trebaju preskočiti, posebno u poglavljima 8 i 23 koja su pod monitoringom', kazao je Dundee. Što se tiče ratifikacije sporazuma o pridruživanju Hrvatske s Europskom unijom, nije mogao govoriti o točnim datumima. 'Više će se znati u najesen, kada se očekuje veliki izvještaj o monitoringu', kazao je Dundee. Kaže da je upoznat da Hrvatska ima akcijski plan i vjeruje da će posao biti obavljen na vrijeme. Kada dođe na red proces ratifikacije u njegovoj zemlji, vjeruje glatko proći kroz parlament.

Novinare je zanimao stav Dundeeja o eventualnoj Škotskoj nezavisnosti, o čemu bi se trebali izjasniti na referendumu 2014. godine. On je u potpunosti protiv nezavisnosti Škotske i smatra da to nije dobra ideja.
Razlog zašto je to što bi Škoti, poznati po štedljivosti, odvajanjem od Velike Britanije postali siromašniji. 'A prije će purica glasati za Božić nego što će Škot pristati biti siromašniji', zaključuje Dundee.