NAPADI PORASLI 300 POSTO

EU kreće u borbu protiv somalijskih gusara

08.12.2008 u 12:18

Bionic
Reading

Europska unija počinje angažman u borbi protiv gusarstva pred obalom Somalije. Šest vojnih brodova i tri zrakoplova zamijenit će NATO-ove snage na Rogu Afrike

Gusari u somalijskim vodama napadaju sve što pluta: od jedrilica preko putničkih brodova pa sve do teretnjaka, a najspektakularnija je sigurno bila otmica supertankera Sirius Stara. Pojedini brodovlasnici već su svoja plovila počeli usmjeravati preko Rta Dobre Nade umjesto kroz Sueski kanal, što uzrokuje velike gubitke zbog znatno duljeg puta.

Adenskim zaljevom godišnje plovi 20.000 brodova, a napadi gusara ove su godine porasli za 300 posto.
NATO već patrolira u tim vodama, a uglavnom prati brodove koji dovoze humanitarnu pomoć u Somaliju. Snage Sjevernoatlantskog saveza na tom području od ponedjeljka će zamijeniti pomorska misija Europske unije u okviru operacije Atalanta.

Cilj operacije je spriječiti napade i zaštiti brodove, prvenstveno one koji prevoze humanitarnu pomoć.

No, i NATO i EU svjesni su toga da to još uvijek nije dovoljno kako bi se definitivno riješio problem gusarstva širom svijeta. Zato članice NATO-a razmišljaju o pokretanju jedne dugoročne antigusarske misije. Predlaže se i blokada somalijskih luka da gusari ne bi mogli isploviti. No time bi se kršile rezolucije UN-a, piše DW

No, to sigurno ne znači da se to stajalište ne bi moglo i promijeniti. Jer, zbog sve učestalijih napada raste pritisak brodovlasnika i humanitarnih organizacija na međunarodnu zajednicu, što bi moglo rezultirati promjenom mandata u Vijeću sigurnosti UN.