OLAF RAZOTKRIVA KORUPCIJU

EU istražuje namještanje javnih natječaja u RH

13.10.2009 u 20:51

Bionic
Reading

Europski antikorupcijski ured OLAF razmatra izvješća o korupciji u hrvatskim javnim poduzećima. Kako doznaje Jutarnji list, na stol Franza-Hermanna Bruenera, generalnog direktora OLAF-a, još početkom godine stiglo je pismo nekolicine europarlamentaraca koji upozoravaju na navodnu korupciju u hrvatskoj cestogradnji, brodogradnji i javnoj nabavi

ZAGREB - Novinari Jutarnjeg lista zamoljeni su da ne objave imena članova Europskog parlamenta koji stoje iza te inicijative sve dok se OLAF ne očituje o optužbama protiv hrvatskih javnih tvrtki. No, neki od inicijatora upoznali su novinare s korespondencijom između njih i direkcije OLAF-a, iz koje je vidljivo da europski antikorupcijski ured istražuje korupciju u dijelu hrvatskih javnih poduzeća, prije svega u Hrvatskim autocestama, Autocesti Rijeka - Zagreb i brodogradilištima

Žužul konzorcij

Skladgradnja d.o.o. iz Imotskog u vlasništvu braće Žužul, rođakabivšeg ministra Miomira Žužula, jedna je od tvrtki iz 'građevinskogkonzorcija' koje se izrijekom spominju u pismu grupe europskihparlamentaraca. U prilogu pisma navode se i slučajevi u kojima HAC itvrtka Autocesta Rijeka - Zagreb d.d. angažiraju Skladgradnju kaopodizvođača kod tzv. nepredviđenih radova kojima se pumpajutroškovi u cestogradnji.

Osim dijela natječajne dokumentacije, europski su parlamentarci OLAF-u dostavili i ugovore koje je HAC u posljednjih pet godina sklopio s najvećim kooperantima, prije svih s poduzećima Skladgradnja, Dalekovod i Konstruktor te upozorio na to da je riječ o favoriziranim trvtkama koje dobivaju poslove u sumnjivo provedenim natječajima. Iste te tvrtke kooperanti pojavljuju se i u poslovima s neim drugim javnim pouzećima poput HEP-a.

Budući da se radi o projektima koje izravno financira Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), europarlamentarci smatraju da je dužnost OLAF-a istražiti sumnje u korupciju i namještanje natječaja.

Prema dokumentaciji kojom raspolaže Jutarnji list, direktor OLAF-a Franz-Hermann Bruener osobno je proslijedio dokumentaciju OLAF-ovim istražiteljima za Hrvatsku Patricku Larkinu i Margarete Hofmann, a rezultati administrativne istrage očekuju se potkraj godine.

U pismu grupe europarlamentaraca navodi se da treba istražiti vezu između Ministarstva graditeljstva RH, javnog poduzeća Hrvatske autoceste te konzorcija hrvatskih građevinskih tvrtki koje predstavlja Institut IGH, na čijem je čelu dr. Jure Radić.

Potpisnici pisma upozoravaju da 'posao počinje izigravanjem zakona o javnoj nabavi, pogodovanim natječajima koji su projektantski, tehnički, tehnološki i troškovnički dogovoreni posebnim uvjetima natječaja, prilagođeni ciljnoj interesnoj skupini (tvrtki, konzorciju) od posebnog političkog povjerenja'.

Franz-Hermann Bruener

'Na natječaj se prijavljuju svi, simulirajući tržišnu kurentnost, a nakon postizanja dobre cijene, posao rade svi dogovorno, dok se tijekom gradnje investicijska vrijednost i zarada povećavaju naknadnim radovima, ugradnjom zamjenskoga građevinskog materijala, nepotrebnim novim projektantskim rješenjima i sl.', tvrdi se u korespondenciji između grupe europarlamentaraca i OLAF-a.

Potpisnici iz europskog parlamenta napominju i da se 'natječaji koji iskliznu ciljnoj interesnoj skupini poništavaju dok se ne dodijele istim' te da se 'vrijednost radova nerijetko povećava preko 30 posto od realne vrijednosti'.

Upozorava se i da izabrane tvrtke imaju obvezu plaćanja političkog sponzorstva. Izvješća OLAF-a u velikoj su mjeri definirala stav Europske komisije o napretku za Hrvatsku, u kojoj dominira problem korupcije.

Europski antikorupcijski ured nema policijske ovlasti, ali je vodio istrage na Balkanu o švercu cigareta te je istraživao korupciju u cestogradnji u Rumunjskoj.

Karamarko: Istražit ćemo

Državno odvjetništvo i ravnateljstvo policije provode kriminalističku obradu nad javnih tvrtki među kojima su, kako doznaje Jutarnji, HEP, HAC, HŽ, Hrvatske vode i nekoliko brodogradilišta. Riječ je o složenim antikorupcijskim istragama kakve se u RH do sada nisu provodile, i u kojima sudjeluju multilateralni timovi svih istražiteljskih agencija i tajnih službi. O rezultatu tih istraga ovisit će i sudbina pregovora s EU. 

'Nećemo se zadovoljiti samo smjenom onih članova uprave koji su loše vodili tvrtke, već ćemo istražiti kuda je sve odlazio novac poreznih obveznika. To smatram našom primarnom zadaćom', ustvrdio je za Jutarnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.