TRŠĆANSKI PICCOLO

EU i SAD prisilili Sanadera na odlazak?

Bionic
Reading

Tršćanski list Il Piccolo u broju od četvrtka u tekstu pod naslovom 'Sanadera torpedirali 007' piše da su ostavku Ive Sanadera iznudile Europska unija i SAD ucijenivši ga neimenovanim materijalom koji su prikupile tajne službe, među kojima je ona slovenska imala glavnu ulogu

Ključni događaj odigrao se na sastanku održanom 18. lipnja 2009. u Bruxellesu gdje je cjelokupni europski vrh pojačan s američkim veleposlanikom u Hrvatskoj Robertom Bradkeom ultimativno zahtijevao njegov odlazak s mjesta premijera jer 'predstavlja najveći problem hrvatske politike', piše tršćanski Piccolo prenoseći tvrdnje iz zadnjeg broja Nacionala.

Taj list navodi da su Sanadera europski uglednici optužili da ne poduzima ništa u borbi protiv korupcije, zbog tvrdoglave nepopustljivosti u hrvatsko-slovenskom graničnom sporu te su ga prepoznali kao glavnu prepreku na hrvatskom putu prema članstvu u Europskoj uniji i sve to bez diplomatski uvijenog rječnika. Rečeno mu je da će, ukoliko uskoro ne ode s premijerskog mjesta, objaviti dokumente tajnih službi koje su prikupili. Kao što znamo, Sanader ih je poslušao i ubrzo bez ikakvog objašnjenja napustio premijersku poziciju.

Odnosi između Hrvatske i SAD-a ubrzo su se poboljšali, a i diplomatski spor sa Slovenijom je riješen na obostrano zadovoljstvo.

Piccolo pretpostavlja da su špijuni skupili podatke o Sanaderovim poslovima s Hypo bankom i naftnim sa Salbatringom, sa sjedištem u Sloveniji.