'VJERODOSTOJAN PARTNER'

EU dobila jamstva od Ukrajine za transport plina

04.12.2009 u 17:05

Bionic
Reading

Čelnici Europske unije zatražili su u petak od Ukrajine da bude vjerodostojan partner u transportu plina prema Europi, za što su dobili jamstva ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka

Europa inzistira na vjerodostojnosti Ukrajine nakon njezina spora s Rusijom prije gotovo godinu dana zbog kojega je Europa na neko vrijeme ostala bez plina. Sada Europa ne bi smjela ponovno trpjeti posljedice eventualnog rusko-ukrajinskog spora, rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u Kijevu gdje je u petak održan summit EU-a i Ukrajine.

'Ne smijemo biti pogođeni problemima koje smo imali početkom ove godine', rekao je. Četvrtina plina koji koristi EU dolazi iz Rusije, od čega 80 posto prolazi preko Ukrajine.'Zatražili smo od svih uključenih da riješe bilateralne probleme te da budu predvidljivi kao dobavljači energije', rekao je novinarima švedski premijer Fredrik Reinfeldt čija zemlja predsjeda EU-om.

Juščenko je kazao da će 'Ukrajina uspjeti osigurati funkcioniranje tranzita ruskog plina'. Dužnosnici Unije također su zatražili da predsjednički izbori 17. siječnja u Ukrajini budu slobodni i pošteni, što bi joj omogućilo napredak prema integraciji s Europom.

'Očekujemo da ti izbori budu slobodni i pošteni... te da nakon izbora postoji snažna odlučnost kako bi Ukrajina mogla ispuniti legitimne europske aspiracije', rekao je Barroso na zajedničkoj konferenciji za novinare s Juščenkom.

Juščenko je kandidat na predsjedničkim izborima, ali istraživanja javnog mišljenja pokazuju da će imati malo izgleda u dvoboju s premijerkom Julijom Timošenko. Bivši premijer Viktor Janukovič također je jedan od kandidata.