u koštac s problemom

EU će uklanjati teroristički sadržaja s interneta u roku jednog sata: Zaustavljanje njihove propagande ključno je u borbi protiv radikalizacije

10.12.2020 u 17:09

Bionic
Reading

Pregovarači Europskog parlamenta i Vijeća postigli su u četvrtak politički dogovor o uredbi koja predviđa uklanjanje terorističkog sadržaja s interneta u roku od jednog sata.

Prema uredbi o sprječavanju širenja terorističkog sadržaja na internetu, internetske platforme imat će aktivniju ulogu u otkrivanju terorističkog sadržaja na mreži i morat će ih ukloniti u roku od najviše jednog sata. Uredba ima za cilj i sprječavanje širenja ekstremističkih ideologija na internetu, što je ključno za prevenciju napada i radikalizacije.

"Današnji dogovor učinit će internet sigurnijim. Teroristički sadržaji kada su dostupni na internetu čine ozbiljnu štetu - mogu potaknuti nove napade, radikalizirati ljude i služiti kao sredstvo za širenje opasne tehničke ekspertize", izjavio je potpredsjednik Komisije za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas.

Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson ističe da teroristi koriste video-snimke, a često i izravne prijenose svojih napada kao sredstvo za regrutiranje novih terorista.

"Zaustavljanje terorističke propagande ključno je u borbi protiv radikalizacije. Ovom uredbom osiguravamo da sve što je nezakonito 'offline' bude nezakonito i 'online'", rekla je Johansson. Uredba, koju još moraju potvrditi Vijeće i Parlament, imat će i prekogranični utjecaj. To znači da nalog o uklanjanju terorističkog sadržaja iz jedne zemlje članice može biti upućen u bilo koju drugu članicu.