ŠTO S ARAPIMA?

EU Berlusconiju: Pozovi si Tunižane doma!

12.04.2011 u 13:55

Bionic
Reading

EU je odbila planove službenog Rima da se tuniske izbjeglice, njih preko 20.000, podijeli među svih 27 članica Unije. Nakon sastanka ministara unutarnjih poslova u Luksemburgu, talijanski ministar Roberto Maroni je kazao: 'Italija je napuštena i pitam se ima li smisla pripadati EU-u'

Ipak, došlo je do solidarnosti s Maltom, gdje oko 1.000 Libijaca traži azil. Mnogi idu dalje u zemlje EU: Španjolska prihvaća stotinjak.

Maroni je otišao u Luksemburg ponavljajući poruku premijera Silivija Berlusconija da, ako EU nema snage za prihvat izbjeglica, bolje je onda zaboraviti na Uniju.
Maronijevi argumenti odbijeni su u uzavreloj debati, a talijanske potrebe uopće nisu čak ni registrirane u završnoj izjavi ministara.

Povjerenica za unutarnja pitanja Unije, Cecilia Malmström, priznala je da su ministri razgovarali o mehanizmima Unije za prihvaćanje izbjeglica, koji su doneseni tijekom krize na Kosovu, ali je kazala da EU ‘nije stigao do te situacije’.

Drugim riječima, Unija smatra da je problem tuniskih izbjeglica unutarnje pitanje Italije.
Ministar unutarnjih poslova Španjolske, Alfredo Pérez Rubalcalba, smatra da su te izbjeglice ‘ilegalni migranti koji ne traže azil i koji moraju biti vraćeni u Tunis’. On je dodao da ‘podjela migranata po zemljama Unije ne dolazi u obzir’.

Italija ima dogovor s Tunisom da dnevno vrati po 60 izbjeglica, počevši od onih koje stižu nakon 4. travnja. Izbjeglice ne želi ni Francuska, ali ni Njemačka. Ne želi ih ni Španjolska. EU će izvršiti pritisak na Tunis da izbjeglice budu vraćene, a s tom porukom u Tunis danas stiže predsjednik Komisije, José Manuel Durão Barroso.