PRVA IZ BIVŠEG SSSR-A

Estonija sutra preuzima euro

31.12.2010 u 14:38

Bionic
Reading

Kao prva od bivših republika SSSR-a, Estonija od sutra ulazi u eurozonu kao 17. članica Europske monetarne unije, ali i kao najsiromašnija članica toga kluba

Euro će se mijenjati za 15,6466 estonskih kruna. Za vladajuću Stranku reformi ulazak u eurozonu, koji je EU odobrio 13. srpnja, najveći je uspjeh te zemlje tijekom ove godine, u kojoj se borila protiv siromaštva i nezaposlenosti, ali je počela izlaziti iz krize jer je nezaposlenost pala od 14,6 na 10,3 posto.

I deficit je pod kontrolom. Tijekom godine je bio od oko 1,7 posto BDP-a (u Njemačkoj je deficit 3,3 posto, u Francuskoj 8 posto, u Velikoj Britaniji 12 posto, a u Grčkoj 13 posto).

Prema anketama, kako koja, za uvođenje eura je od 49 do 52 posto građana, dok je od 39 do 43 posto protiv. Prema europskim statistikama, Estonija je najsiromašnija zemlja eurozone, a njena ekonomija predstavlja 0,2 posto snage cijeloga bloka.

Kako je rekla mlada hotelijerka Annika Ulem iz Tallinna, a prenosi španjolska agencija EFE, sretna je što se uvodi euro jer će, iako će na početku to za zemlju biti težak proces, dovesti do dolaska velikog broja turista i stranih investicija.