KORAK NAPRIJED

Estonija ratificirala pristupni ugovor Hrvatske s EU-om!

12.09.2012 u 18:29

Bionic
Reading

Estonija je, doznajemo iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, ratificirala Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji

Time je Estonija postala 13. članica Unije koja je dala zeleno svjetlo pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Zakon o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora bio je prva točka prve jesenske sjednice estonskog parlamenta.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u srijedu je telefonski razgovarala sa svojim estonskim kolegom Urmasom Paetom te mu zahvalila na ratifikaciji. Ministar Paet je izrazio zadovoljstvo zbog ratifikacije te naglasio da je ona 'rezultat dobrih odnosa te činjenice kako estonski građani smatraju da Hrvatska treba biti 28. članica Europske unije'.

Podsjetimo, članice Europske unije ugovor trebaju ratificirati do 1. srpnja 2013. kada bi Hrvatska i službeno trebala postati novom, 28. članicom EU-a. Ratifikacija po nacionalnim parlamentima jedan je i od glavnih prioriteta u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

'Ratifikacija je naša apsolutna zadaća i nikako ne smijemo podleći poznatoj 'bolesti' koja postoji u ovoj zemlji, a to je da se posustane pred sam kraj', kazala je Pusić krajem kolovoza.

Ugovor o pristupanju RH u EU-u do sada je 'ratificiralo formalno 12, a faktički 13 zemalja, a do konca godine trebalo bi ga ratificirati još devet zemalja'.

Hrvatska ministrica bi radi ubrzavanja ili dovršetka procesa ratifikacije Pristupnog ugovora do kraja ove godine trebala posjetiti Veliku Britaniju, Francusku, Španjolsku i Finsku. Ministrica Pusić ne očekuje probleme vezanu uz ratifikaciju, pa tako ni u slovenskom parlamentu.