PROTIV BUŠENJA

Eskimi u strahu od katastrofe na Arktiku

17.05.2010 u 14:49

Bionic
Reading

Ekološka katastrofa koja je ovih dana zadesila Meksički zaljev potaknula je sve glasnije prosvjede stanovnika uz obale Arktičkog oceana na Aljaski protiv bušenja koja u njemu planira Shell Oil

Ta je kompanija prije dvije godine potrošila 2,1 milijardu dolara na dozvole za eksploataciju nafte u Čukotskom moru koje se proteže između sjevernih dijelova SAD-a i Rusije, a stanište je velikih populacija polarnih medvjeda, kitova, tuljana i morževa.

Eskimsko stanovništvo zabrinuto je planovima za bušenje, jer smatra da bi slična havarija u tom području bila još mnogo pogubnija, a njezino saniranje znatno teže. Udruge za zaštitu okoliša poput World Wild Fonda i starosjedioci nadaju se stoga da će administracija američkog predsjednika Baracka Obame ili sudovi reagirati i spriječiti početak eksploatacije. Oni upozoravaju da naftna kompanija u slučaju izlijevanja u Čukotskom moru ne bi imala na raspolaganju sve resurse koji se smatraju standardnim u drugim dijelovima SAD-a.

Najbliža baza obalne straže udaljena je od mjesta istraživanja oko 1.500 kilometara, u blizini nema opreme za čišćenje, a naselja u tom području su malena i nemaju ni duboke luke ni velike aerodrome. Za razliku od luke Prince William Sound u kojoj više od 300 brodica ima ugovor za postavljanje brane u slučaju izlijevanja nafte (1989. u blizini se dogodila havarija tankera Exxon Valdez), na toj lokaciji nema nikoga koga bi stanovnici mogli pozvati u pomoć. Tijekom zime površina mora se zaledi što bi moglo odgoditi sanaciju na više mjeseci do sljedećeg ljeta.

Shell Oil prošli je tjedan polučio veliku pobjedu jer je na 9. američkom prizivnom sudu odbačena žalba na odluku Minerals Management Servicea (MMS) kojom je toj kompaniji odobren nastavak priprema za bušenje. Prema sudskoj odluci MMS je prije izdavanja dozvole ispunio sve obaveze, jer je razmotrio sve opasnosti koje bi bušenje moglo predstavljati za divljač i ekološki sustav.

Shellov brod za bušenje Frontier Discoverer trebao bi započeti s radom u srpnju. Kompanija ističe da je lokacija u Čukotskom moru znatno plića, svega 50-ak metara, da će tlak u bušotini biti tri puta manji nego u Meksičkom zaljevu te da je opasnost od havarije minimalna. 'Veliko izlijevanje sirove nafte izazvano eksplozijom iznimno je rijetko te se ne smatra opravdanom predvidljivom prijetnjom', objavio je Shell. Glasnogovornik kompanije Curtis Smith tvrdi da su spremni i za najgori scenarij u kojem bi iz bušotine istjecalo 5.500 barela nafte dnevno. Brod za bušenje pratit će mala flota od desetak brodica specijaliziranih za sprječavanje katastrofe, kaže Smith.

Shel Oil ima veliki podršku aljaških političara, međutim, gradonačelnik obližnjeg Point Hopea, Eskim George Kingik (66) upozorava da je za njegovih 773 sumještana more poput vrta. 'Morska hrana za nas je poput povrća iz vrta... Održavala nas je na životu tisućama godina i prije nego što je Amerika postala Amerika', kaže Kingik.