rat na bliskom istoku

[FOTO] Izrael izveo stotine napada na Gazu, Palestina uzvratila udarima na Tel Aviv, najmanje 40 poginulih: 'Eskaliramo prema ratu punih razmjera'

12.05.2021 u 08:44

Bionic
Reading

Sukob između Izraela i Hamasa, palestinske militantne organizacije koja vlada Pojasom Gaze, eskalirao je u srijedu. Smrtno je stradalo najmanje 35 osoba u Gazi i pet u Izraelu

Izrael je u srijedu ujutro izveo stotine zračnih napada dok su Hamas i drugi palestinski militanti ispalili više raketnih salvi na gradove Tel Aviv i Beršebu, javlja Reuters.

Višekatna stambena zgrada u Gazi je srušena, a druga je teško oštećena nakon što je više puta pogođena u izraelskim zračnim udarima.

Izrael je objavio da su ciljali i ubili nekoliko Hamasovih obavještajnih vođa rano u srijedu. Ostali napadi ciljali su mjesta s kojih se lansiraju rakete, a na meti su se našli Hamasovi uredi i domovi čelnika te organizacije. Izraelski dužnosnici tvrde da su neki visoki Hamasovi vođe ubijeni.

Najteži je to obračun između Izraela i Hamasa od rata u Gazi 2014. godine. Eskalacija nasilja izazvala je zabrinutost međunarodne zajednice da bi situacija mogla izmaknuti kontroli.

'Odmah zaustavite paljbu. Eskaliramo prema ratu punog razmjera. Lideri svih strana trebaju preuzeti odgovornost za deeskalaciju', tvitao je izaslanik UN-a za Bliski istok Tor Wennesland.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u utorak navečer da će se pojačati napadi na Gazu, od ponedjeljka usmjereni na oko 500 položaja Hamasa i Islamskog džihada.

'Ova operacija će potrajati, ali vratit ćemo sigurnost građanima Izraela', obećao je Netanyahu.

Zračni napad Izraela na Palestinu 12. svibnja Izvor: EPA / Autor: MOHAMMED SABER

Glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhoum rekao je da se Hamas neće povući i da će uzvratiti na svaki izraelski napad.

Nasilje je započelo u ponedjeljak, kada su palestinski militanti raketirali Jeruzalem, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je da će za to platiti 'vrlo tešku' cijenu.

Palestinske militantne skupine rekle su u zajedničkoj izjavi da su rakete ispaljene na Izrael u znak prosvjeda zbog sukoba koji su izbili između palestinskih vjernika i izraelske policije u džamiji Al Aksi u istočnom Jeruzalemu. Palestinci su prosvjedovali zbog deložacija Palestinaca u istočnom Jeruzalemu i smatraju ih nepravednim.

Izraelski vojni glasnogovornik Jonathan Concricus potvrdio je da je iz Gaze ispaljeno 1000 raketa, ali oko 200 nije ih prešlo granicu jer ih je oborio protuzračni sustav Iron Dome (Željezna kupola).

Čelnik Hamasa Ismail Hanija rekao je da su Katar, Egipat i Ujedinjeni narodi bili u kontaktu pozivajući na smirenost, ali poruka njegove skupine Izraelu bila je: "Ako žele eskalaciju, otpor je spreman, ako žele stati, otpor je spreman."

Bijela kuća izjavila je u utorak da je Izrael ima legitimno pravo da se brani od raketnih napada, ali izvršila je pritisak na Izrael zbog tretmana Palestinaca, rekavši da Jeruzalem mora biti mjesto suživota.

Izrael je rekao da je uz zračne operacije poslao pješaštvo i oklopne jedinice za pojačanje tenkovima već okupljenim na granici, evocirajući uspomene na posljednji izraelski upad u Gazu radi zaustavljanja raketnih napada 2014. godine.

Više o tome što se događalo jučer možete pročitati ovdje.