PROPALI PREGOVORI

Esih odabrala s kim će na izbore, s prijezirom su odbili ponudu Domovinskog pokreta

07.06.2020 u 11:28

Bionic
Reading

Na parlamentarne izbore će zajedno Karlo Starčević (HSP), Bruna Esih (NHR) i Frano Ćirko (GO), a idući tjedan predstavit će izborni program i kandidate za liste svih 11 izbornih jedinica, priopćeno je u nedjelju iz HSP-a, uz obrazloženje da su propali pregovori s Domovinskim pokretom.

"Hrvatska stranka prava na izbore izlazi u koaliciji s Neovisni za Hrvatsku (NHR) i Generacija obnove (GO) jer smo programski i ideološki bliski, ali s Domovinskim pokretom Miroslava Škore - ne, jer smo tijekom višetjednih pregovora naišli na otvoreno šikaniranje“, izjavio je u nedjelju Hini predsjednik HSP-a Karlo Starčević, nakon sinoć dogovorene glavne teme zajedničke kampanje.

"Glavna zajednička smjernica u radu bit će nam promjena nakaradnog političkog sustava koji je zanemario vrijednost rada a generira lopovluk i podjele nesagledivih razmjera", rekao je Starčević.

Predsjednik HSP-a ističe da se pregovaralo s Domovinskim pokretom bez ikakvog uspjeha.

Starčević kaže da je HSP-u najprije bilo predloženo četvrto mjesto u 9. izbornoj jedinici "i ništa više".

"Naravno da je takav prijedlog s prijezirom odbijen, te su nam u drugom krugu pregovora ponudili tri mjesta na izbornim listama, sve ispod petog mjesta, s tim da su nam čak uvjetovali imena članova naše stranke koja bi, po njihovom mišljenju, bila podobna za izborne liste. Ovakvo neviđeno bahaćenje bio je jasan signal da nam s njima nije moguće postići bilo kakav sporazum o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore“, rekao je predsjednik HSP-a Starčević o nesupješnim pregovorima sa Škorinim Domovinskim pokretom.

Pritisak na članstvo HSP-a da prijeđu u Domovinski pokret

Starčević ističe da je u pregovorima s Domovinskim pokretom jedini zahtjev HSP-a bio „jedno prolazno mjesto u bilo kojoj izbornoj jedinici, s ciljem povratka HSP-a u hrvatski državni Sabor".

Dodaje da iako smatra kako bi sve hrvatske domoljubne stranke trebale biti dio jedne velike državotvorne koalicije, s ciljem, kako kaže, "svrgavanja aktualne nenarodne vladajuće garniture temeljene na duopolu HDZ – SDP, plus Milorad Pupovac", suradnju s Domovinskim pokretom „nije bilo moguće uspostaviti“.

Starčević nadalje tvrdi da je od strane Domovinskog pokreta „vršena permanentna agresija na članstvo HSP-a s ciljem prelaska pojedinih visokih dužnosnika HSP-a u njihove redove, te je jedan viđeniji 30-godišnji član i prešao k njima“.