RJEŠENJA PREOSTALIH PITANJA

Erjavec očekuje skoro pokretanje postupka ratifikacije u Sloveniji

09.05.2012 u 14:45

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u srijedu u parlamentu da očekuje kako će s hrvatskom vladom uskoro doći do dogovora o rješenju preostalih otvorenih pitanja, nakon čega bi u Sloveniji krenuo postupak ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom

Odgovarajući na pitanja zastupnika pred odborom za vanjske poslove, Erjavec je rekao da Slovenija još nije dobila odgovor hrvatske strane na svoje traženje objašnjenja o zaključku sa zatvorene sjednice hrvatske Vlade od 19. prošlog mjeseca, kojim su navodno podržane tužbe Zagrebačke banke i Privredne banke Zagreb protiv Ljubljanske banke, a vezano uz problematiku hrvatskih deviznih štediša u toj banci.

'Očekujemo da će se to riješiti sukladno očekivanjima i obvezama koje je preuzela Hrvatska, panika s tim u vezi nije potrebna. Stajalište Slovenije je jasno, to je sukcesijsko pitanje', rekao je Erjavec članovima odbora.

Dodao je da se nada kako će do dogovora o načinu rješavanja preostalih otvorenih pitanja s Hrvatskom doći na sastanku vlada dviju država do kojega bi trebalo doći do sredine godine.

Nakon toga Slovenija bi krenula i u postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom, kazao je Erjavec, odgovarajući na pitanje jednog zastupnika oporbenih Socijalnih demokrata (SD) o tome zašto Janšina vlada prijedlog zakona o ratifikaciji tog međunarodnog sporazuma još nije dala u parlamentarnu proceduru, čime bi se potvrdili dobri odnosi s Hrvatskom nakon što su dvije države dogovorile da raniji granični prijepor riješe arbitražom.

Erjavec je u utorak navečer prilikom predavanja na tribini Društva za međunarodne odnose u Ljubljani ocijenio da su odnosi s Hrvatskom u vrijeme prijašnje vlade arbitražnim sporazumom znatno poboljšani, ali da su još uvijek vrlo 'osjetljivi' i 'krhki'.

Kako su prenijeli slovenski mediji, Erjavec je na predavanju iznio mišljenje kako će o stajalištu hrvatske vlade prema problematici Ljubljanske banke i hrvatskih štediša, koji su u vrijeme bivše Jugoslavije u njoj imali devizne depozite, moći nešto više reći nakon očekivanog sastanka slovenskog premijera Janeza Janše i hrvatskog premijera Zorana Milanovića. Slovenski mediji navode da bi se oni mogli neformalno susresti prilikom Milanovićeva dolaska u Maribor na komemoraciju na groblju Tezno sljedećeg utorka.