NOVA STARA SENZACIJA

Erin Brockovich ponovno u akciji

13.03.2011 u 13:58

Bionic
Reading

Slučaj koji je potresao SAD početkom devedesetih i koji je proizveo filmski blockbuster ponovno se vraća na medijsku scenu. Kompanija Pacific Gas & Electric ponovno zagađuje okolinu gradića Hinkey, a Erin Brockovich opet suče rukave

Jedna od ključnih pomagačica slavne Erin Brockovich, žena koja je skupila materijale i dokaze protiv zagađivača, kompanije PG&E, Roberta Walker, rijetka je stanovnica gradića Hinkey koja je ostala živjeti u okolici nakon što je žiteljima isplaćena odšteta u ukupnoj vrijednosti od 333 milijuna dolara zbog zagađenja vode kromom. Prošlo je otad skoro 20 godina i taman kada je razvikani ekološki slučaj sugerirao da se ništa slično više ne može ponoviti, oko Hinkeyja opet nova zagađenja kromom. U PG&E-u ili imaju previše para ili previše računaju na kratkoročnu memoriju stanovnika.

Aktivistica Erin Brokovich ponovno se nacrtala na starom mjestu zločina i ponovno sa svojom najbližom suradnicom sprema pravosudnu invaziju na plinsko-električnu korporaciju. 'Očito nismo bacili diva na koljena. Sve što smo učinili jest to da smo ga probudili. Ne mogu vjerovati da se ovo ponovno događa', izjavila je Walker, kojoj su kćeri zbog konzumiranja zagađene vode morale proći kroz operaciju odstranjenja maternice, a i ona i muž su preboljeli nekoliko tumora zbog istog trovanja kromom prije 20 godina. Tko zna kada bi stanovnici Hinkeyja uopće shvatili što im se događa da PG&E nije jednog dana na početku devedesetih pokucao na njezina vrata i predložio da joj kupi kuću i posjed. Nakon toga su joj dopremili enormne količine buteljirane vode. 'Mogla sam napuniti bazen njome, koliko je bilo flašica', prisjeća se Walkerova.

Istražitelji su ovih dana na terenu, prema izvještaju PG&E-a izmjerene su nedozvoljene količine kroma u podzemnim vodama u pojasu dugačkom tri i širokom oko jedan kilometar. Stupanj zagađenja još uvijek nije prešao nedozvoljenu količinu, no premda je razina kroma daleko od one koja je prisilila kompaniju na milijunsku odštetu, ustanovljeno je da je onečišćen teritorij dvostruko veći od prijavljenog. Također, nije pogođeno 100 domaćinstava, kako navodi izvještaj, već 250.

Baš kao i nekada, PG&E šalje stanovnicima buteljiranu vodu i pokazuje interes za kupnju njihovih kuća. 'Stanovništvo Hinkeyja je naša prva i primarna briga', kažu u korporaciji. Walkerova drži takve izjave totalno smiješnima. 'To nije istina. Jednostavno govore ono što ljudi žele čuti', zaključuje.

Kakogod, očito je da se neće ponoviti sudski proces iz 1993, u kompaniji sada reagiraju na vrijeme, a zagađenje je neusporedivo manje nego nekad. Premda je Erin Brockovich ponovno na terenu i uloge su raspodijeljene gotovo identično kao i dvije dekade unazad, jedini koji će stvarno zažaliti su holivudski producenti. Tu jednostavno nema materijala za blockbusterski nastavak.