'najvažnija kriza'

Erdogan želi posredovati u pregovorima između Putina i Zelenskog: 'Turska je učinila sve da spriječi ovaj rat, a zatim da ga mirno okonča'

22.08.2022 u 23:15

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak kako smatra svojim ciljem da u bliskoj budućnosti organizira razgovore ruskog šefa države Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, javila je ruska agencija TASS, dok Kijev šalje poruke da Moskva pregovorima želi kupiti vrijeme

'Naš cilj je da u bliskoj budućnosti organiziramo sastanak Putina i Zelenskog radi rješavanja krize (u Ukrajini)', citira TASS današnju poruku Erdogana u Ankari. U međuvremenu, Erdogan je sukob u Ukrajini nazvao 'najvažnijom krizom na svijetu', koja ima posljedice po Tursku i cijelo čovječanstvo. 'Turska je učinila sve da spriječi ovaj rat, a zatim da ga mirno okonča. Zahvaljujući našim naporima bilo je moguće i stvaranje mehanizma za sprečavanje žitne krize', rekao je Erdogan.

Uzimajući u obzir da Rusija i Ukrajina čine više od trećine svjetske proizvodnje žitarica, Erdogan je rekao kako činjenica da je ukrajinsko žito počelo ponovno ići u svijet upravo preko Turske 'sama po sebi najvažniji događaj za čovječanstvo'. Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov je početkom kolovoza rekao da je sastanak predsednika Ruske Federacije i Ukrajine moguć tek nakon što delegacije pregovarača dviju država naprave sve svoje domaće zadaće, ali da nema preduvjeta za pregovore na najvišoj razini.

  • +4
Rat u Ukrajini 18.08.2022. Izvor: EPA / Autor: STR

Turski predsjednik Erdogan, koji se početkom kolovoza sastao s Putinom, a u petak je prvi put u zadnjih šest mjeseci doputovao u posjet Ukrajini, već je više puta rekao da je spreman posredovati između Kijeva i Moskve. Rusija želi stupiti s Ukrajinom u nove pregovore kako bi imala vremena obnoviti svoje vojne snage i povesti novu ofenzivu, rekao je u ponedjeljak za AFP savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak.