TURSKO-GRČKI SPOR

Erdogan: Turska vojska neće se povući s Cipra

13.01.2017 u 15:57

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u petak u Istanbulu da potpuno povlačenje turskih vojnika s Cipra, što traži ciparski predsjednik Nicos Anastasiades, 'ne dolazi u obzir'

'Potpuno povlačenje turskih vojnika ne dolazi u obzir', rekao je turski predsjednik, dodajući da Turska Republika Sjeverni Cipar, koju priznaje jedino Turska, 'intenzivno radi i ističe svoju iskrenost', dok Cipar i Atena 'i dalje imaju drugačija očekivanja'. Erdogan je ocijenio da grčka strana ponovno izbjegava rješenje ciparskog problema, upozorivši da ne treba očekivati rješenje bez Turske.

'Jasno smo kazali Cipru i Grčkoj da ne trebaju očekivati rješenje bez Turske kao jamca. Bit ćemo ondje zauvijek', rekao je. Pregovori u Ženevi o Cipru završili su u petak rano ujutro. Dogovoreno je da se nastavi s razgovorima.

Erdogan je spomenuo i spor oko rotirajućeg predsjedništva federalnim Ciprom podijeljenim na dva entiteta. Ocijenio je da je 'neprihvatljivo da Grci predsjedaju četiri mandata, a Turci samo jedan'. Ranije je rekao da je predloženo da se Grcima daju dva mandata za jedan turski. 'To je pravedno. Ako želimo pravedan i opći mir, tako treba biti'.

Istaknuo je da Ankara nije spremna ni na kakve druge ustupke. Reagirajući na Erdoganove riječi, grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias ponovno je novinarima u Ženevi kazao da rješenja za Cipar neće biti dok se ne okonča 'turska okupacija sjevernog dijela otoka'.