stabilnost na jugu

Erdogan: 'Turska počinje slati vojnike u Libiju'

16.01.2020 u 13:05

Bionic
Reading

Turska počinje slati vojnike u Libiju kao potporu međunarodno priznatoj vladi u Tripoliju, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan u četvrtak, nekoliko dana prije samita u Berlinu posvećenog libijskom sukobu

Govoreći u Ankari, Erdogan je dodao da će Turska nastaviti koristiti sva diplomatska i vojna sredstva kako bi osigurala stabilnost na jugu, uključujući Libiju.

Erdogan bi se trebao sastati s čelnicima Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Rusije i Italije u nedjelju da razgovaraju o sukobu.

Svoj su dolazak na samit u četvrtak potvrdili francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanski premijer Boris Johnson koje će u Berlinu ugostiti njemačka kancelarka Angela Merkel.

Macron i Merkel razgovarali su u četvrtak ujutro, uoči sastanka čiji je cilj pokušati pomiriti čelnike sukobljenih strana u Libiji, Fajeza al Seradža i Kalifu Haftara.

'Predsjednik je jutros telefonski razgovarao s kancelarkom Angelom Merkel, u sklopu priprema konferencije', objavila je Elizejska palača.

Berlin je pozvao al Seradža, čelnika međunarodno priznate vlade u Tripoliju i Haftara, zapovjednika Libijske oslobodilačke vojske, oružane skupine s istoka koja ne priznaje vladu u Tripoliju.

Zaraćene libijske strane već je pokušala pomiriti Francuska, bez trajnijeg rezultata, kao i Italija i Rusija. Erdogan je u utorak upozorio Haftara da će ga 'naučiti lekciju' ako nastavi napadati Seradževe snage.

Nakon svrgavanja dugogodišnjeg vođe Muamara Gadafija 2011., ta država na sjeveru Afrike u stanju je trajne nestabilnosti, uz strane sile koje podupiru sukobljene frakcije.

U svome obraćanju Europskom parlamentu u srijedu jordanski kralj Abdulah II. upozorio je u kontekstu brojnih kriza na Bliskom istoku da postoji mogućnost da Libija postane nova Sirija, 'samo bliža kontinentu koji (vi Europljani) nazivate domom'.