ESKALACIJA SITUACIJE

Erdogan potvrdio početak operacije protiv Kurda na sjeveru Sirije

09.10.2019 u 15:26

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je da je započela operacija protiv kurdskih snaga na sjeveru Sirije. Riječ je o novoj eskalaciji situacije u osmogodišnjem ratu u Siriji, koji je postao igralištem za odmjeravanje snage regionalnih, ali i velikih sila

Prvi izvještaji s terena govore o eksplozijama u pograničnim područjima i djelovanju turskih zračnih snaga na sjeveru Sirije. Nekoliko velikih eksplozija potreslo je sjeveroistočni sirijski grad Ras al Ain, na granici preko puta turskog grada Ceylanpinara, objavio je novinar CNN-a. Kazao je i da se može vidjeti dim kako se uzdiže iznad zgrada u Ras al Ainu.

Nakon dviju prethodnih operacija Turska je odlučna pokrenuti novu ofenzivu u Siriji protiv kurdske milicije YPG, koju smatra terorističkom skupinom, ali koju podržavaju zapadne zemlje jer je iznijela glavninu borbe protiv Islamske države.

Erdogan je kazao da operacija ima kao cilj eliminaciju prijetnji YPG-a i ekstremista Islamske države te omogućiti povratak sirijskih izbjeglica koje se nalaze u Turskoj nakon formiranja 'sigurne zone' na tom području.

'Naša je misija spriječiti stvaranje terorističkog koridora preko naše južne granice i donijeti mir tom području', poručio je turski predsjednik na Twitteru. Kazao je da će očuvati teritorijalni integritet Sirije i osloboditi lokalne zajednice od terorista.

Ranije u srijedu turska vlada priopćila je kako im je američki predsjednik predao vodstvo vojne kampanje protiv Islamske države i upozorila da će njene snage uskoro prijeći u Siriju.

Ankara je dan ranije navela da je završila pripreme za tu operaciju, a turski ministar obrane Hulusi Akar u srijedu je rekao da su 'raspoređivanja i pripreme još uvijek u tijeku'.

SAD ne odobrava vojnu operaciju Turske u Siriji i neće ju podržati, naveo je u priopćenju glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman istaknuvši da su američki ministar obrane Mark Esper i general Mark Milley, načelnik Združenog stožera vojske SAD-a, poručili turskim kolegama da jednostrana vojna akcija u kurdskoj oblasti Sirije 'stvara rizik' za Tursku, prenosi AP.

Ranije se činilo da je američki predsjednik Donald Trump dao zeleno svjetlo za operaciju, ali ubrzo je povukao izjave i jamčio da Sjedinjene Države nisu napustile Kurde te je čak zaprijetio da će uništiti tursku ekonomiju ako povuku poteze za koje bi on procijenio da nisu humani.

Anticipirajući upad, kurdske vlasti na tom području Sirije u srijedu su pozvale na 'opću mobilizaciju'.