EUROPSKE SVEUČILIŠNE IGRE

Erdogan naredio turskim profesorima: Vraćajte se iz Hrvatske!

20.07.2016 u 14:56

Bionic
Reading

Turski Odbor za visoko obrazovanje donio je zabranu svim sveučilišnim profesorima te drugom nastavnom osoblju na sveučilištima izlazak iz Turske, a onima koji se nalaze izvan granica zemlje naredio je povratak, piše turska agencija Anadolija. Takva odluka efekt će imati i u Hrvatskoj jer se na Europskim sveučilišnim igrama u pratnji turskih sportaša nalaze njihovi voditelji i profesori

Da će se neki od profesora možda morati vratiti, za tportal je potvrdio potpredsjednik Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016 i potpredsjednik Europske sveučilišne sportske organizacije Haris Pavletić.

'Neki od profesora i voditelja već su dobili pozive da se moraju vratiti, neki nisu. Do kraja dana trebala bi biti jasnija situacija tko će se morati vratiti. Same ekipe i sportaši trebali bi ostati, no što se tiče profesora i voditelja, oni će do kraja dana znati hoće li se smanjiti njihov broj', kazao je Pavletić za tportal.

Neki od profesora i sportaša već su završili s natjecanjima i na povratku su u Tursku. 'Problem bi im mogle biti jedino ekipe koje tek dolaze na natjecanje i koje će vjerojatno doći umanjene za neke članove, no sve to ne bi trebalo utjecati na natjecanja. Igre ne bi trebale biti dovedene u pitanje', kazao je Pavletić.

Kako doznajemo od drugih sudionika Igara, mladi sportaši iz Turske zasad sudjeluju u svim natjecanjima i druže se sa sportašima iz drugih država. Jedino se mala zabrinutost zbog onoga što se dogodilo u Turskoj preko vikenda vidi među voditeljima i profesorima.

Turski Odbor za visoko obrazovanje, kako javlja agencija Anadolija, odlučio je obustaviti sve aktivnosti sveučilišne zajednice izvan granica Turske, a svi oni koji se nalaze u inozemstvu, ukoliko nema potrebe da nastave posao izvan Turske, morat će se vratiti.

Odbor za visoko obrazovanje zatražio je i istragu svih profesora i sveučilišne administracije za koje se sumnja da su povezani s pokretom Fethullaha Gulena.

Podsjetimo, tursko ministarstvo obrazovanja suspendiralo je u utorak 15.200 svojih djelatnika zbog navodne povezanosti s neuspjelim državnim udarom, a danas je 245 svojih djelatnika suspendiralo i ministarstvo sporta.

Među djelatnicima u obrazovnom sustavu je 1.577 dekana svih sveučilišta, privatnih i javnih, čije je ostavke zatražio Odbor za visoko obrazovanje.